1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. KATLİAMA DUR DENMELİ
KATLİAMA DUR DENMELİ

KATLİAMA DUR DENMELİ

Katliama dur denmeli

A+A-

KUŞKOR yetkilileri, “Büyük Av” sezonunun ilk gününde ‘Kızıl Şahin’ ve ‘Gece Balıkçılı’ türü iki kuşun duyarsız avcılar tarafından vurulduğunu belirterek çağrıda bulundu:

Ahmet İLKTAÇ

Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (KUŞKOR) yetkilileri, “Büyük Av” sezonunun ilk gününde biri Güzelyurt- Kalkanlı Ovası’nda, diğeri de Akdeniz Göleti’nde avlanması yasak olan iki kuş türünün duyarsız avcılar tarafından vurulduğunu belirtti.

KUŞKOR yetkilileri, “Bu katliama dur denmeli” dedi.

Vurulan “Kızıl Şahin” türü kuşun duyarlı avcılar tarafından veterinere götürülerek tedavi altına alındığını ifade eden yetkililer, yine aynı gün “Gece Balıkçılı” türü kuşun ölü olarak bulunduğunu kaydetti.

KKTC Avcılar Birliği Başkanı Aysın Karaderi ise, kendilerine bu yönde bir bilgi gelmediğini söyledi.

Beton: Güney Kıbrıs’ta halkalanmış bir kuş

KUŞKOR Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Damla Beton, avın ilk gününde bir “Kızıl Şahin” ve bir de “Gece Balıkçılı” türü kuşun vurulduğunu söyledi.

Vurulan “Kızıl Şahin” türü kuşla derneklerinin yönetim kurulu üyesi Birtan Gökeri’nin ilgilendiğini kaydeden Beton, “Gece Balıkçılı” türü kuşun ise ölü olarak Akdeniz Göleti’nde bulunduğunu belirtti.

Beton, vurularak öldürüldüğü kesin olan bu kuşun ayağındaki halkadan 4 Ekim tarihinde Athalassa Park’ta yer alan ve Kıbrıs Cumhuriyeti Avcılık Federasyonu tarafından yürütülen rehabilitasyon merkezinde rehabilite edilip Bird Life Cyprus Derneği uzmanları tarafından halkalandıktan sonra salındığını tespit ettiklerini bildirdi.

Kuşun salındığında durumunun çok iyi olduğunu öğrendiklerini ifade eden Beton, bu ergin kuş duyarsız avcılar tarafından vurulmasaydı bu yıl üreyip yavru sahibi olabileceğini dile getirdi.

Beton, “Kartalları, balıkçılları, şahinleri ve daha kim bilir kaç hayvanın telef olmasının sorumluluğu sadece yasaları koyan ve yasaları uygulatmakla yükümlü olan tüm mercilerin değil, bu psikolojik yapıdaki insanların eline silah veren kurum ya da kuruluşların da sorumluluğundadır” dedi. Beton, bu konunun en kısa zamanda çözülmesinin ancak avcılık camiasının kendi içinde var olan yasadışı katliama dur demesiyle mümkün olacağını kaydetti. Beton, polis ve Avcılık Federasyonu dahil tüm kurumları gerekli hassasiyeti göstermeye ve acilen önlem almaya çağırdıklarını açıkladı.

Gökeri: Av vukuatlı başladı

KUŞKOR Yönetim Kurulu üyesi Birtan Gökeri de, her yıl ülkemizde avcıların dört gözle beklediği, diğer yandan da ava karşı olan kesimlerin tedirginlik duydukları ‘Büyük Av’ sezonunun yine düşüncesiz avcılar tarafından vukuatlı başladığını söyledi.

Güzelyurt-Kalkanlı Ovası’nda (Cypfruevex’in 600 metre batısında) duyarlı avcılar tarafından yaralanmış olarak bulunan 1 Kızıl Şahin’in süratle Ankavet Veteriner Kliniği’ne ulaştırıldığını ifade eden Gökeri, veteriner Tayfun Çanakçı’nın kendilerine kuşun 2 kanat ucunun kırıldığını, 1 saçmanın kuyruk sokumuna ve 1 saçmanın da bacağına isabet ettiğini bildirdiğini anlattı.

Gökeri, vurulan Kızıl Şahin’in gerekli tedavisini başlattıklarını ve tedavinin sürdüğünü belirtti.

Her yıl ülkemize göçle gelen az sayıdaki Kızıl Şahin, Kıbrıs’ta bir süre kaldıktan sonra yine göçle ayrıldığına değinen Gökeri, Kızıl Şahinlerin Kıbrıs’ta üreme kayıtları mevcut olduğunu, uçurum kenarlarında kaya kovuklarına çalı çırpıyla yaptıkları yuvalarında 2-4 yavru büyütüp uçurduklarını dile getirdi.

Gökeri, Kızıl Şahinler’in tarla fareleri, kertenkele, yılan ve diğer sürüngenler ile küçük memelileri avlayarak yaşamlarını sürdürdüklerini anlatırken dileğinin Kuzey Kıbrıs’ta avlanma bilincinin geliştirilmesi ve bilimsel avcılığın uygulamaya konulup doğamızdaki kuş ve diğer hayvanların nesillerini ilelebet sürdürmeleri olduğunu ifade etti.

Karaderi: Bize bilgi gelmedi

KKTC Avcılık Federasyonu Başkanı Aysın Karaderi ise, Büyük Av Sezonu’nun ilk gününde gerek av koruyucuları gerekse de diğer ekipleri tarafından gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi.

Avcı camiasının gerekli özeni göstererek herhangi bir kaza yaşanmadığını ifade eden Karaderi, bir iki küçük münferit olay dışında sorun yaşanmadığını kaydetti. Karaderi, kendilerine avlanması yasak olduğu halde avlanan kuşlarla ilgili herhangi bir bilgi gelmediğini dile getirdi.

Konuyla ilgili münferit bir olay olabileceğini ancak federasyonlarına bilgi verilmediğini anlatan Karaderi, uyarılarını yineleyeceklerini ve tedbirlerini almaya devam edeceklerini açıkladı. “Neden bize bu konuyla ilgili bilgi verilmedi” diye soran Karaderi, bu kuşları avcıların vurduğunu elinde kanıt olmadan kimsenin söyleyemeyeceğini öne sürdü.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.