1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. KIŞ MEVSİMİNDE KALBE DİKKAT!
KIŞ MEVSİMİNDE KALBE DİKKAT!

KIŞ MEVSİMİNDE KALBE DİKKAT!

Kış mevsiminde kalbe dikkat!

A+A-

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kardiyoloji İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Ömer Kozan, kış mevsiminin, soğuk hava ve kar dışında kalp hastalıklarının artışının da habercisi olduğunu belirterek, "Tüm dünyada kalp hastalıklarına bağlı ölümler değerlendirildiğinde, kış aylarında ciddi bir artış olduğu gözlenmiştir. Sebepleri araştırıldığında ise hava sıcaklığı, fiziksel aktivite, hava kirliliği, enfeksiyonlar ve yeme alışkanlıklarının en önemli faktörler arasında yer aldığı tespit edilmiştir." dedi.

Kozan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava soğuk olduğunda kalbin,  vücut sıcaklığını belli bir düzeyde tutmak için normalden daha fazla çalıştığını  ifade etti.
 
Soğuk havanın yanı sıra, kuvvetli rüzgar, yağmur ve karın da vücut  sıcaklığının düşmesine yol açtığını aktaran Kozan, bu sebeplerle fazla çalışan  kalbin oksijen ihtiyacının da yükseldiğini dile getirdi.
 
Kozan, soğuk havanın vücuttaki damarların daralmasına yol açtığını,  bunun da kan basıncının yükselmesine ve özellikle hipertansiyon hastalarında  ilaçlarla kontrolün zorlaşmasına sebep olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
 
"Havanın soğumasıyla beraber ortaya çıkan değişikliklerden en  önemlilerinden biri de vücuttaki stres seviyesindeki artışla beraber olan  hormonal değişikliklerdir. Bazı maddelerin vücut salınımındaki artışı mevsimsel  kalp hastalıklarında artışın da en önemli sebeplerinden biridir. Bu maddelerin de  salınımıyla kanın pıhtılaşmaya yatkınlığı artar. Pıhtılaşmanın artması kalp krizi  ve inmenin artmasıyla sonuçlanır. Kış mevsimi, soğuk hava ve çevremizi pamuk  beyazlığıyla sarmalayan kar dışında maalesef kalp hastalıklarının artışının da  habercisidir. Tüm dünyada kalp hastalıklarına bağlı ölümler değerlendirildiğinde,  kış aylarında ciddi bir artış olduğu gözlenmiştir. Sebepleri araştırıldığında ise  hava sıcaklığı, fiziksel aktivite, hava kirliliği, enfeksiyonlar ve yeme  alışkanlıklarının en önemli faktörler arasında yer aldığı tespit edilmiştir."
 
 
"Basit önlemlerle kış aylarında kalp hastalığı riski azaltılabilir"
 
Prof. Dr. Kozan, özellikle kış aylarında artan hava kirliliğinin de  kalp hastalıklarıyla ilişkisinin çok net olduğuna dikkati çekerek, "Artan hava  kirliliğiyle beraber kalp krizi riski artar, kalp yetersizliği ve kalp damar  hastalığı olan kişilerin yakınmalarında, atriyal fibrilasyon adı verilen ritm  bozukluklarında  artış olur." dedi.
 
Tüm bunlara ek olarak kış aylarında artan solunum yolu  enfeksiyonlarının da kalbin yükünü daha da arttırdığını aktaran Kozan, şöyle  devam etti:
 
"Peki ne yapalım? Kış gelince normal hayatımıza ara mı verelim? Tabii  ki hayır. Öncelikle yürüyüşlere devam edilmeli. Kalp hastalarının yapması gereken  en önemli egzersizleri yürüyüştür. Kar veya yağmur yürümenizi çok  zorlaştırmıyorsa, kuvvetli rüzgara karşı yürümeniz gerekmiyorsa, günlük  yürüyüşlerinize devam edin. Eğer hava koşulları kötüyse, ciddi hava kirliliği  varsa  kapalı bir alanda yürüyüşlerinizi yapabilirsiniz. Vücut sıcaklığını  korumak için çok kalın bir kazak giymek yerine, birkaç kat daha ince giysiler  tercih edilebilir. En çok ısı kaybı baş bölgesinden olduğundan dışarı çıkarken  başın bir bere ya da örtüyle kapatılmasını öneriyoruz. Vücut sıcaklığını korumak  için sıcak yemekler ve içeceklerden faydalanılabilir."
 
Kozan, dışarıdan içeriye girildiğinde ısınmak için çay veya kahvenin  tercih edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Kahve yerine elma kabuğu,  zencefil,  nane ya da limon çayları gibi C vitamin içeriği de yüksek olan bitki çayları  tercih edebilirsiniz. Beslenmeye de dikkat edilmeli. Kış aylarında sebze ve meyve  tüketiminin artırılması önemli." ifadelerini kullandı.
 
Lahana ve brüksel lahanasının yanı sıra, havuç,  turp gibi kök  bitkileri, brokoli ve karnabahar gibi sebzelerin tüketilmesinin vücudun  bağışıklık sistemine yardımcı olacağını, kolesterol düzeylerinin düşürülmesine  katkı sağlayacağını belirten Kozan, basit önlemler alarak soğuk havalarda kalp  hastalıklarıyla ilgili risklerin azaltılabileceğine, bunun için de mutlaka bir  doktora başvurulması gerektiğini kaydetti.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.