1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Kışın çorba içmek için 7 iyi neden!
Kışın çorba içmek için 7 iyi neden!

Kışın çorba içmek için 7 iyi neden!

Ekmekten düşük kaloriye sahip

A+A-

Uzman Diyetisyen Canan Aksoy

canan@cananaksoy.com

Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti çorbalar, özellikle havaların soğumasıyla birlikte sofralarımızın baş tacı oluyor. Et, sebze ve baklagiller ile hazırlanabildiği için her damak tadına hitap eden çorbalar hem sofradan daha mutlu kalkmamızı sağlıyor hem de kışın azalmaya başlayan sıvı alımını artırıyor. Öğünlerde mutlaka çorbaya yer verin. Bu sayede kilo kontrolü çok daha rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Ekmekten düşük kaloriye sahip

1- Mideden beyne giden tokluk sinyalinin süresi 20 dakikadır. Pek çoğumuz bundan daha kısa sürede yemek yediğimizden dolayı doyduğumuzu hissetmeyiz. Çorba içtiğimizde ise süre uzadığından dolayı tokluk sinyallerini alırız.

2- Çorba, mide duvarının gerilmesine ve buna bağlı olarak tokluk merkezinin çalışmasına yardımcı olur.

3- Yemeğe çorbayla başlamak iştahı keser. Bu da daha az yemek yememizi sağlar. Özellikle zayıflamaya yönelik bir beslenme programı uygulayanların, öğle ve akşam yemeklerine mutlaka çorbayla başlaması gerekir.

4- Soğuk havalarda çorba tüketmek fiziksel olarak ısınma sağladığı gibi duygusal olarak da mutluluk verir.

5- Çorba; sebze, et, tavuk, balık ve baklagiller gibi pek çok gıdayla hızlı ve pratik bir şekilde hazırlanabilir. Bu nedenle de her damak tadına hitap eden bir çorba çeşidi mutlaka bulunur. Örneğin tavuk suyu çorbası sevmeyen biri, domates ya da mercimek çorbasını keyifle tüketebilir.

6- Türk mutfağındaki çorbalarda ağırlıklı olarak tahıl kullanıldığı için, diyetlerde bir dilim ekmek yerine bir kâse çorba verilir. Bir dilim ekmek 30 gram, bir kâse çorba ise 200 gramdır. Ancak miktar bakımından fazla olsa da, birçok çorba çeşidi ekmekten daha düşük kaloriye sahiptir.

7- Havaların soğumasıyla birlikte su tüketimimiz azalır. Oysaki sağlımız için kışın da yeterli miktarda su içmemiz gerekir. Çorbalar direkt olarak su ihtiyacımızı karşılamasa da, vücudumuzun ihtiyacı olan sıvı alımına büyük fayda sağlar.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.