1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. KKTC'DE 772 KİŞİ SINIR DIŞI EDİLMESİ ARDINDAN....
KKTC'DE 772 KİŞİ SINIR DIŞI EDİLMESİ ARDINDAN....

KKTC'DE 772 KİŞİ SINIR DIŞI EDİLMESİ ARDINDAN....

Durum vahim...

A+A-

Sınır dışı edilen 772 kişiden 163’ünde AIDS ve Hepatit C görülmesi, ilgilileri tedirgin etti.

Kuzey Kıbrıs’ta son bir yıl içinde sınır dışı edilen 772 kişiden 163’ünde AIDS, Hepatit C ve Tüberküloz hastalıklarının görülmesi, yetkilileri endişeye sevketti.  İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay “konunun vehametinin farkındayız ve Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalışıyoruz”dedi.

   Ülkemizin deneyimli Ürologlarından Dr.Alper Sözüöz de, bu hastalıkların salgın olduğuna dikkat çekerek “sınır dışı edilen AIDS ve Hapatitli hastalarla cinsel ilişkiye girenler, derhal sağlık kontrolünden geçmelidir”dedi. Sözüöz, Kıbrıs gibi küçük bir ülkede bir yıl içinde 163 kişinin AIDS, Hepatit C ve Tüberküloz nedeniyle ihraç edilmesinin ‘büyük bir rakam olduğunu’ belirtti.


 

En çok görülen bel soğukluğu…
Konu üzerine önemli açıklamalar yapan Ürolog Dr. Alper Sözüöz, son yıllarda birtakım hastalıklar nedeniyle adadan sınır dışı edilenlerin sayısında önemli artış yaşandığını ifade etti. Son zamanlarda en sık görülen hastalığın bel soğukluğu olduğu bilgisini veren Sözüöz, “Buna bağlı olarak genital fiiller ve genital uçuk vakıaları oldukça sık görülüyor. Ama bunlarla ilgili istatistiki bilgi vermek çok kolay değildir” diye konuştu. 

 

“Sayıları saptamak çok zor”
Bu insanların pek çoğunun değişik yerlerde tedavi olmasından dolayı bu saptamaların zor olduğuna değinen Sözüöz, bu hastalığı kapan bazı insanların da utandıkları için kendi kendilerine tedavi olmaya çalıştıklarını aktardı. Evli olan kişilerin başka kişilerle cinsel ilişkiye girmelerinden sonra bu hastalığa yakalanma risklerinin daha yüksek olduğunu belirten Sözüöz şunları söyledi: 

 

“Utancından tedavi olmayanlar var”
“Bu kişiler hastalık kapınca bunu dile getiremiyor. Böyle durumlarla karşılaşıyoruz. En çok bu yöndeki gelişmelere rastlıyoruz. Bu bel soğukluğu mikrobik bir hastalıktır. Bakteriyel bir hastalıktır. Cinsel ilişkiyle bulaşır. Bunun dışında anneden çocuğa doğum sırasında bulaşabilir. Genelde bel soğukluğu cinsel ilişkiyle bulaşır. Temastan 3 ile 5 gün içinde belirtileri ortaya çıkar. Nedir bu, idrar yapmada yanma ve akıntı…  Erkeklerde penis ucunda sarı ve yeşil renkte olmak üzere akıntı olur. Gayet barizdir. 

 

“Rahatlıkla tespit edilebilir”
Rahatlıkla tespit edilebilir. Tecrübeli bir hekim bunu anında fark edebilir. Bayanda bunu tespit etmek kolay değildir. Bu tabi önemli bir hastalıktır. Zamanında tedavi edildiğinde erken teşhiste kişi sağa sola temas etmiyorsa bulaştırmaz. Hekime müracaat ettiği zaman bunu tedavi etmek mümkündür. Bir gün içinde tedavi olmamış günlerce haftalarca bu hastalığı taşıyor ise o zaman hastalık diğer organlara da sirayet edebilir. Mesela erkekte prostata gidebilir, yumurtalara sıçrayabilir, kan yoluyla yine başka organlara, eklemlere gidebilir. Beyin zarına gidebilir. Bunun dışında bu tip organlarda iltihaba neden olarak birtakım komplikasyonlara sebebiyet verebilir.”

 

“Kısırlığa sebebiyet verebilir”
Bu hastalığın tedavi edilmemesinin uzun vadede kısırlığa sebebiyet verdiğinin altını çizen Sözüöz şöyle devam etti: “Uzun sürdüyse idrar borusunda iltihaplanmaya bağlı hastalıklar meydana gelebilir. Bu da idrara çıkmada sıkıntılara sebep olabilir. Bu son derece önemli bir hadisedir...”

 

“Bayanlarda da görülebilir”
 Bayanlarda da görülebilir. Bayanlarda fark edilmediği takdirde üşüttüm diye düşünebilirler ya da başka şeyler düşünebilirler. Hâlbuki böyle bir ilişkide bulunduğu zaman uyanık olması lazım. Böyle bir hastalık almış olabileceğini düşünerek bir hekime danışılması lazım. Aksi halde üst üreme organlarına da sirayet eder. Yumurtalıkları tutabilir ve o zaman bayanlarda da kısırlığa kadar varan sonuçları olabilir.  Hamileyse doğum sırasında çocuğa bulaşabilir. Bu tür sorunlar olabilir.”



 

“Bekârlar, belli aralıklarla kontrolden geçirebilir”
Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda çaba gösterdiğine inandığını kaydeden Sözüöz, şöyle devam etti: “Mesela çalışmak için ülkemize gelen insanlara belli aralıklarla tahliller yaptırıyor. Kontroller yaptırıyorlar. Hepatit HIV virüsü testleri yapılıyor. Bu testler belli aralıklarla yapılıyor. Ama şu da yapılabilir; bekâr olup da bu ülkede uzun süre kalan kişilere ara ara doktor muayenesinden geçirilebilir. Bu yönde uygulamalar iyi olabilir. İlk geldikleri zaman insanlar bir doktor kontrolüne tabi tutulabilir.

 

“Hastalık bu şekilde kontrol altına alınabilir”
 Ve hastalığın yayılması engellenebilir. Zaman zaman şunu görüyorum;  kişinin genital bölgesinde akıntısı vardır. Bu konularda hekime gidemez. Şimdi düşünün bu kişi gece kulüplerinde bir bayanla temas eder, o bayanlar sık kontrol edilmesine rağmen bu hastalığı alır ama o günlerde daha kuluçka dönemindedir. Daha belirti göstermemişti. Bayanda bir şey yokmuş gibi çıkar. Ancak daha sonra ilişkide bulunduğu herkese bulaştırabilir. Ülkemizde ekonominin bozulması nedeniyle etini satan insanlar var. Ekonomi iyi olmadan bunların tümünü devletin düzeltmesi kolay değildir. 

 

“Devlette bir faaliyet göremiyorum”
Devlet önce toplumun refah düzeyini yükseltmesi lazım ki insanlar vücudunu satmasın. Gece kulüplerinden ziyade bu hastalıklardan bence sokaklarda değişik yerlerde kendini pazarlayan insanların bu yoldan caydırılması lazım... Ekonomik durumunu yükseltmesi lazımdır. Ülkemizde böyle bir faaliyet de göremiyoruz.” 

 

Uluçay: Bu alanda çalışmalar yapıyoruz
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da konu ile ilgili olarak Diyalog gazetesine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda bir uygulaması olduğunu ifade etti. Hastalıkların tedavi edilmesi ile ilgili mutlak çalışmalar yapılmakta olduğuna işaret edene Uluçay şöyle dedi: “Bunun alanının genişletilmesiyle ilgili olanakların arttırılması ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Ancak biz bütçe döneminde de sunmuştuk. Bir yılda ihraç edilen insanlara baktığınızda bunların bir kısmı çalışma izninden dolayı, bir kısmı hastalık diğer kısmı herhangi bir suç nedeniyle mahkeme tarafından ceza almış kişilerdir. Sağlık konusunda belli başlı hastalıklarda bu uygulama var. Ama yasa sağlık Bakanlığı mutlak suretle bu hastalıkların iyileştirilmesi ile ilgili çalışmaları yapmaktadır.” 
Diyalog
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.