1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. KOLERAYA BİLE NEDEN OLABİLİR
KOLERAYA BİLE NEDEN OLABİLİR

KOLERAYA BİLE NEDEN OLABİLİR

Çocuk Sağlığı uzmanları, 40 okula ait 42 su deposunda görülen koli basili bakterisinin ne gibi hastalıklara yol açabileceğini anlattı

A+A-

Ceren ÖZBİL

Sağlık Bakanlığı tarafından okulların su depolarından alınan numuneler üzerinde yapılan analizler sonucunda 40 okula ait 42 su deposunda koli basili bakterisine rastlandı.

Durumun kamuoyuna yansımasının ardından bakanlık okullarda gerekli önlemlerin alındığını ve bu bakterinin görüldüğü depolardaki suyun boşaltılarak, depoların temizlendiğini açıkladı.

Ancak bu açıklamalar vatandaşların içini rahatlatmaya yetmedi. KIBRIS Gazetesi’ne konuşan Çocuk Sağlığı Uzmanları bu bakterinin ne gibi rahatsızlıklara neden olabileceğini ve ne yapılması gerektiğini anlattı.

Çocuk Sağlığı Uzmanı Hüseyin Debreli bu bakterinin bağırsak enfeksiyonlarından, hepatit ve kolera hastalığına kadar çeşitli hastalıklara neden olabileceğini açıkladı.

Diğer bir Çocuk Sağlığı Uzmanı Nurçin İncirli de, çok fazla okulun su deposunda bu bakterinin görüldüğüne dikkati çekerek, nedeninin araştırılmasını istedi.

İncirli: Nedeni araştırılmalı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Nurçin İncirli, öncelikle yapılması gerekenin o sulara nasıl koli basili bulaştığının araştırılması ve dezenfekte edilmesi olduğunu söyledi.

Okullarda su satın alacak parası olmayan çocuklar da olduğuna işaret eden İncirli, bu nedenle o suları içmeye kalkacak öğrenciler de olduğu yönünde uyarıda bulundu.

İncirli, bu nedenle o depoların bu olay ortaya çıkar çıkmaz mühürlenmesi gerektiğini ve devletinde okullara su tedarik etmesi gerektiğini anlattı.

“Bağırsak enfeksiyonlarına kadar neden oluyor”

Koli basilinin kusmadan, ishalden tutunda bağırsak enfeksiyonlarına kadar bazı rahatsızlıklara neden olabileceğine dikkati çeken İncirli şu şekilde konuştu:

“Koli basili olduğu sürece bütün bağırsak ve sindirim sistemi rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. En basitinden tutunda ciddi enfeksiyonlara kadar neden olabilir. Zehirlenme belirtilerinden tutunda her türlü rahatsızlığa sebep olabilir.

Koli basili olduğu anda oranın tamamen kullanıma kapatılması lazım. En azından dezenfekte edilene kadar Eğitim Bakanlığı’nın oraya dışarıdan su tedarik etmesi gerekir.

Bu nedenle çocuklara kapalı şişelerde su gelmesi ve bunu da devletin sağlaması gerekir. Çünkü su satın alma imkanı olmayan çocuklar var. Sağlık Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı istişare ederek bunu yapmalı. Çünkü ciddi ve önemli bir bakteri... Çok küçük semptomlardan, çok ciddi bağırsak rahatsızlıklarına kadar götürebilir. Ekoli varsa o su dezenfekte edilene kadar kullanılmaz. Önlem alınması gerekiyor.”

“Birçok soru işareti var”

İncirli, bu kadar çok depoda, bu kadar koli basili bakterisine rastlanmasının nedeninin mutlaka araştırılması gerektiğini yineledi ve bu durum akıllarda birçok soru işareti oluşturduğunu kaydetti. Nurçin İncirli şu ifadeleri kullandı:

“Bu depolara foseptik bir şey mi karışıyor”, “bu konuda yıllık bir kontrol düzenlemesi yok mu”, “dezenfekte ediliyor mu”, “kontrol ediliyor mu”, “foseptik borularla su boruları yan yana mı”, “neden bu kadar denetimsiz kaldı” diye akıllarda birçok soru işareti buluyor. Bunların teker teker araştırılması gerekir.”

“İshal ve kusma vakaları arttı”

İshal ve kusma vakalarının arttığına işaret eden İncirli ancak bunun bu olaydan mı kaynaklandığının bilinmediğini söyledi. İncirli bu vakalardaki artışın da araştırılması gerektiğini kaydederek, çocukların bu suları içmese bile elini yıkadığını ve daha sonra o su ile yıkanmış elini ağzına götürebileceğini ifade etti.

Debreli: Koleraya bile neden olabilir

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Hüseyin Debreli, koli basilinin bağırsak enfeksiyonları, hepatit ve en kötü ihtimalde bu sene Afrika’da görülen kolera hastalıklarına neden olduğunu açıkladı. Debreli şu ifadeleri kullandı:

“Şebeke suyundan olduğunu tahmin etmiyorum. Eğer şebeke suyundan kaynaklı olsa bu bütün Lefkoşa’yı etkiler. Bence depolar iyi temizlenmedi. Yaz boyu kaldı aynı sular, değiştirilmedi. Mikrop üredi. Zaten koli basili bir bakteri. O çoğaldı ve büyük bir ihtimalle ondan oldu.

Hepsi de birer ızdırap. Bağırsak enfeksiyonu ishal ve kusma ile gelir, su kaybına neden olur. Hepatit denilen karaciğerin iltihaplanması. Kolera zaten en beteri. Bu nedenle ciddi bir sorun. Bu testlerin okullar açılmadan yapılması gerekirdi.”

“Önceden önlem alınmalıydı”

Debreli, okullar açılmadan su şebekelerinin kontrol edilmesi gerektiğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

“Evlerinizi düşünün, üç, dört ay bir depo kullanılmazsa onu tekrar kullanacağında temizletmez misin? Zaten şebeke suyunu içmiyoruz. Şebeke suyuyla yemek dahi yapmıyoruz. Sadece dişlerimizi fırçalıyoruz, bulaşık çamaşır yıkıyoruz. Bu da yeterlidir. İnsanla temas ettiği için dikkatli olmak gerekir. Okullar açılmadan bu temizliğin yapılması gerekir. İnsan sağlığı her zaman için önemli, kaybetmeden zamanında önlemler alınmalıdır. Korucu önlemler daha ucuz daha kolay, hekimlik daha zor daha masraflıdır.”

Kıbrıs

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.