1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Meme kanserinde yeni dönem!
Meme kanserinde yeni dönem!

Meme kanserinde yeni dönem!

Meme kanserinde yeni dönem!

A+A-

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Onkolojik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Özaslan, hedefe yönelik ilaç tedavilerinin, meme kanserinin tedavisinde yoğun olarak kullanıldığını ve bu sayede başarılı sonuçlar elde edildiğini bildirdi.

Prof. Dr. Özaslan, yaptığı yazılı açıklamada,  her 8-10 kadından  birisinde görülen meme kanserinin, kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu  belirtti.

Özaslan, "Meme kanseri erken tanı olanağı mümkün olan kanser  türlerinden biridir. 40 yaşından sonra her yıl çekilecek mamografi ile meme  kanseri taraması yapılmaktadır." ifadelerini kullandı.

Cihangir Özaslan, şu bilgileri verdi:

"Ayrıca 20 yaşından itibaren tüm kadınların kendi kendisine meme  muayenesini öğrenmeleri gerekmektedir. Meme kanserinin yüzde 10-20'si  kalıtsaldır. Kalıtıma neden olan genler tespit edilmiştir ve riskli hasta veya  yakınlarında bu testleri yapmak mümkündür. Riskli hastalardan alınan kan  örneklerinde genetik geçiş varsa tespit edilebilmektedir. Tespit edilmişse  genetik danışmanlıkla gerekli önlemler alınabilmekte, böylece daha hastalık  oluşmadan tedavisi yapılabilmektedir. Ayrıca meme kanseri dışında gelişebilecek  kanserler için de risk edilebilmektedir."

"Meme kanserinin tedavisinde ekip çalışması önemli"

Genetik riski olmayan bireylerde de mamografi, ultrasonografi,  magentik rezonans görüntüleme gibi yöntemlerde meme kanserlerinin çok küçük  boyuttayken saptanabildiğini vurgulayan Özaslan, bu görüntüleme yöntemleri  eşliğinde bölgeden iğne ile veya işaretlenerek parça alınabildiğini ifade etti.

Prof. Dr. Özaslan, meme kanserinin tedavisinde pek çok uzmanlık  alanının birlikte çalıştığını belirterek, şöyle devam etti:

"Hedefe yönelik ilaç tedavileri meme kanserinin tedavisinde yoğun  olarak kullanılmakta ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Bu tedaviler  hastalığın özelliğine bağlı olarak bazen ameliyat öncesi bazen de sonrasında  kullanılmaktadır. Meme kanserinin tedavisinde ekip çalışması çok önemlidir.  Teşhis ve tedavinin her aşamasında ekip çalışmasına ihtiyaç vardır. Alınan  biyopsinin incelemesinden hastanın yaygınlığının tespitine, cerrahi, ışın ve ilaç  tedavilerine kadar deneyimli ve uzman bir ekibin hastayı yönlendirmesi  gereklidir. Meme kanseri en sık görülen kanser türü olmasına rağmen kansere bağlı  ölümlerde daha arkalardadır. Bunun en önemli nedenleri arasında erken tanı  olanağının, tedavi seçeneklerinin fazla olması kadar ekip çalışmasıyla elde  edilen sonuçların daha iyi olması da vardır."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.