1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. PASİF İÇİCİLERE KOAH UYARISI
PASİF İÇİCİLERE KOAH UYARISI

PASİF İÇİCİLERE KOAH UYARISI

Pasif içicilere KOAH uyarısı

A+A-

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, pasif olarak sigara dumanına maruz kalmanın, KOAH gelişme riskini, hiç sigara dumanına maruz kalmamış kişilere oranla belirgin şekilde artırdığını bildirdi.

İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğünce 16 Kasım Dünya KOAH Günü  dolayısıyla yapılan açıklamada, hastalığa dikkat çekildi.
 
Açıklamada, nefes yollarındaki iltihaplanma sonucunda oluşan  ilerleyici bir akciğer hastalığı olan KOAH'ın, solunum yetmezliği ve zorluğu gibi  belirtiler gösterdiği belirtilerek, başlangıçta yalnızca sabahları balgam ve  inatçı öksürükle başlayan hastalığın, ileriki aşamasında aşırı baş ağrısı,  sinirlilik, uyku bozuklukları, dikkat dağınıklığı ve unutkanlık, karında  şişkinlik, ellerde titreme, ayak ve ellerde karıncalanma, terleme, hırıltı, kanlı  balgam, çarpıntı ve kalp yetmezliğinin ortaya çıktığı kaydedildi.
 
KOAH için en önemli risk faktörünün, tütün ve tütün mamülleri olduğu  vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
 
"Pasif olarak sigara dumanına maruz kalmak, KOAH gelişme riskini hiç  sigara dumanına maruz kalmamış kişilere oranla belirgin olarak arttırmaktadır.  Solunum yolu ile alınan ve hava yollarına zarar verme olasılığı yüksek olan gaz,  toz dumanı ve kimyasal maddelere maruz kalan riskli mesleklerde çalışmak, çevre  kirliliği, evlerde ısınmak ve yemek pişirmek amacıyla kullanılan kömür, odun,  çalı, tezek ve benzeri yakıtların dumanına maruz kalmak ve genetik faktörler de  KOAH gelişiminde önemli risk faktörleri arasındadır.
 
KOAH hastalığının tedavisi, hastalığı geriletmez veya tamamen ortadan  kaldırmaz. Sadece hastanın hayat kalitesini yükseltmek veya hastalığın  ilerlemesini durdurmak için uygulanır. Çünkü KOAH hastalığının tamamen tedavisi  yoktur. Hastalığın en başlıca nedeni sigara olduğu için, hastanın sigarayı  bırakması ve pasif içici olarak bile etkisinde kalmaması gerekmektedir. Sigara  içmediği halde uzun süre yoğun bir şekilde sigara dumanına maruz kalmak bile KOAH  dahil bütün akciğer hastalıklarına neden olur. "
 
Açıklamada, KOAH'lı hastanın sigarayı bırakması, grip ve zatürre  aşılarını yaptırması, ilaçlarını doğru şekilde kullanması, egzersiz yapması, iyi  ve doğru beslenmesi, enerjisini iyi kullanması ve stresten uzak durması, oksijen  tedavisi kullanması gerektiği kaydedildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.