1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. PRENSİPTE ANLAŞTILAR İŞTE YENİ KABİNE
PRENSİPTE ANLAŞTILAR İŞTE YENİ KABİNE

PRENSİPTE ANLAŞTILAR İŞTE YENİ KABİNE

PRENSİPTE ANLAŞTILAR İŞTE YENİ KABİNE

A+A-

CTP'nin Olağanüstü kurultayı sonrasında CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ile DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, mevcut hükümetin revize edilerek yola devam etmesi konusunda prensipte anlaştı.

Talat-Denktaş Prensipte Anlaştı

CTP'ye yakın güvenilir kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, Talat bu hafta koalisyon görüşmeleri için partileri ziyaret edecek. Ancak Talat ve Denktaş arasında yeni hükümet konusunda uzlaşının net olduğu, sadece birkaç bakanlık konusunda görüşmelerin devam ettiği belirtiliyor.

Ekonomi Bakanlığı'nda Pazarlık Sürüyor

Yeni kabinede Bayındırlık ve Ulaştırma ile Turizm, Ekonomi, Gençlik, Kültür ve Spor Bakanlıkları'nı Demokrat Parti istiyor.

Turizm ile Bayındırlık ve Ulaştırma konusunda uzlaşan tarafların, Ekonomi Bakanlığı konusunda görüşmelerinin devam ettiği, Ekonomi ve Spor Bakanlığının DP'de kalması halinde, Milli Eğitim Gençlik ve Kültür Bakanlığının birleştirilerek CTP'de olması öngörülüyor.

Başbakan Yardımcılığı, Bayındırlık, Çevre ve Turizm Bakanlıkları'nın DP'de kalmasına kesin olarak bakılırken, pazarlığın ağırlıklı olarak Ekonomi ve Spor Bakanlıkları üzerinden yapıldığı belirtiliyor.

Ekonomi ve Spor Bakanlığı'nın DP'de kalması konusunda uzlaşı sağlanırsa, bu bakanlıkların Başbakan Yardımcılığı altında toplanması öngörülüyor. Bu durumda Milli Eğitim Bakanlığı'nın Spor, Gençlik ve Kültür ile birleştirilerek CTP'de kalması konuşuluyor.

Ekonomi Bakanlığı'nın CTP'ye geçmesi halinde ise, Ekonomi ve Maliye Bakanlıkları'nın birleştirilmesi, Gençlik, Spor ve Kültür Bakanlığı'nın Başbakan Yardımcılığı altında toplanması tartışılıyor.

Bu durumda önceden öngörüldüğü gibi, ağırlıklı 2 bakanlığın DP'de, diğer bakanlıkların da CTP'de kalabileceği bir denklem üzerinden kabine kurulabilir.

 Teknokrat Kabine

CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat'ın tavrı ağırlıklı olarak teknokrat bir kabineden yana. DP kanadı bakanlık isimleri konusunda çalışmaya devam ederken, Talat'ın ajandası isimler ve bakanlıklar konusunda daha net.

Talat'ın henüz üzerinde tartışılmamış ancak kendi ajandasında yer alan isimler şöyle;

Başbakan... Ömer Kalyoncu

Dışişleri Bakanı... Erhan Erçin

Maliye Bakanı... Mustafa Besim

Sağlık Bakanı... Bülent Dizdarlı

Eğitim Bakanı... Tahir Çelik

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı... Raşit Pertev veya Emine Solyalı

İçişleri Bakanı... Teberrüken Uluçay

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı... Aziz Gürpınar veya Sonay Adem

 

Milletvekilleri Rahatsız

Talat'ın teknokrat bir kabineden yana olması ise, bazı milletvekillerini rahatsız ediyor. Siyasi bedel ödeyenin ve topluma doğrudan hesap verenin milletvekilleri olduğu söylenerek, partiye karşı sorumluluğu olmayan ve siyasi bedel ödemeyecek bir kabinenin, milletvekillerini toplumla karşı karşıya bırakabileceği konuşuluyor.

 

Teberrüken Uluçay Uzlaşısı

Diğer taraftan, Talat'ın özellikle Mağusa'da devam eden ağılıklı tartışma ortamını, Başbakanlık için Ömer Kalyoncu, Genel Sekreterlik için de Tufan Erhürman üzerinde anlaşılmasıyla, Teberrüken Uluçay'ın yeni kabinede de milletvekili bakan olarak göreve devam etmesi ve kabineye Sonay Adem'in atanmasıyla uzlaşının sağlanabileceği ifade ediliyor.

 

Hükümet Programı Bu Hafta

Son Parti Meclisi toplantısının gündemine gelen hükümet programının Genel Sekreter Erhürman tarafından tamamlanarak, bu hafta Salı veya Çarşamba günü yapılacak toplantıda bilgiye sunulması bekleniyor.

Bu hafta hızlanacak görüşme ve pazarlıkların ardından ise, gelecek hafta içinde yeni hükümetin ilan edilebileceği söyleniyor. 

GAZETE360

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.