1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. “SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI”
“SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI”

“SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI”

“SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI”

A+A-

“HASTANELERDE KAPASİTE DEĞİL, KAPASİTE KULLANIM DÜZEYİ ARTIRILMALI, MALİYETLER DÜŞÜRÜLMELİ”

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “8. Sağlık ve Hastane İdaresi Kongresi” tamamlandı.

LAÜ’den verilen bilgiye göre, kongre süresince yapılan sunumlar ve tartışmalar sonunda ortaya çıkan “sonuç bildirgesi” de yayınlandı.

Sonuç bildirgesinde, son yıllarda Türkiye’de gerçekleştirilen “Sağlıkta Dönüşüm Programı” çerçevesinde sağlık hizmetlerinin gerek sunumu gerekse kapsamındaki “farklılaşmalar, sağlık kurumlarında verimlilik, kalite, rekabet ile iç ve dış müşteri memnuniyeti” gibi özel konuların ön plana çıkmasına neden oldu, dolayısıyla bu kurumların modern yönetim yaklaşımları ile yönetilmesinin gerekliliği vurgulandı.

Kongrede, sağlık sistemlerinde değişim nedenleri ve değişimin özel ve kamu hastaneleri üzerine etkileri de tartışıldı.

Hastane kapasite kullanımının, maliyetlerin artması veya azaltılmasında doğrudan etkili olduğu vurgulanan bildirgede, bu nedenle sağlık kuruluşlarının sayısının veya yatak kapasitelerinin artırılması kararını vermeden önce kapasite kullanım düzeylerinin artırılmasının, maliyetlerin düşürülmesi açısından daha etkili olacağı kaydedildi.

Sağlık sektöründe insan kaynakları politikalarının başarılı sürdürülebilmesi için iyi bir planlama yapılması gerektiğine dikkat çekilen kongre sonuç bildirgesinde, şunlara yer verildi: 

“Tıp ve teknoloji alanındaki gelişmeler, yaşam süresinin uzayarak nüfusun yaşlanmasına ve bunun sonucu olarak kronik hastalıkların artmasına neden olmuştur.

Sağlık kuruluşlarında hasta güvenliğinin artırılarak, tıbbi hataların azaltılması, kurumlardaki güvenlik kültürünün kazandırılması ile mümkün olacaktır. Özellikle hastane bilgi sisteminin iyi kurgulanması, çalışanların hasta güvenliği konusunda sürekli eğitilmesi ve hata raporlamaya teşvik edilmesi, hataların azaltılmasında etkili olacağı önerilmiştir.

Hasta güvenliği kadar önemli bir diğer husus çalışan güvenliğidir. Sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddet olayları, motivasyonlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Toplumun bu konuda daha duyarlı olması için yapılması gereken tanıtıcı faaliyetlerin yanı sıra, hizmet sunan ve alan arasındaki iletişimin geliştirilmesi ve dolayısıyla sağlık çalışanlarının eğitim kurumlarından itibaren etkili iletişim becerisi kazandırılmasına önem verilmesi gerekliliği vurgulanmıştır.

Son yılarda özel sağlık kuruluşlarının sayısının hızla artması ve hastanelerin alt yapı ve uzmanlık alanlarındaki hizmet kalitelerinde yaşanan gelişmeler, hastaneleri dış pazarlara yönelmeye sevk etmiş ve hizmet ihracatında, sağlık turizminden yeterli pay alınabilmesi için izlenmesi gereken politiklar, pazarlama stratejileri ve konunun hukuki boyutları tartışılmıştır.

İletişim teknolojilerindeki gelişmeler, internet kullanımının artması, sağlık alanında da sosyal medyanın kullanımını artırmıştır. Bu bağlamda hastanelerin gerek halkla ilişkiler, gerekse pazarlama alanlarında, sosyal medyaya gerekli önemi vermesi gerektiği vurgulanmıştır.”

1411820522.jpg

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.