1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. SELÜLİT İÇİN YAPILACAK HİÇBİR ŞEY YOK!
SELÜLİT İÇİN YAPILACAK HİÇBİR ŞEY YOK!

SELÜLİT İÇİN YAPILACAK HİÇBİR ŞEY YOK!

Kadınların başbelası selülit yine gündemde. Özellikle son yıllarda her yaz ünlülerin selülitleri gündeme gelir oldu.

A+A-

Hekimlerin dediğine göre güzel vücutlu bir mankende de 6 yaşında bir çocukta da olabiliyor selülit. Kilosu ne olursa olsun her kadında olabilecek bir durum bu. Selülit aslında hep vardı elbette. Bir döneme damgasını vuran güzelliğin simgesi haline gelen Marylin Monroe’yu düşünün... Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray, filmlerinde bikinili sahneleriyle balıketli vücutlarını gördüğümüz Gülşen Bubikoğlu ve Fatma Girik... Muhtemelen onların da selülitleri vardı. Ama bu güzelliklerinden bir şey eksiltmezdi, kimse bu güzel kadınların selülitlerinden bahsetmezdi.

Günümüzün güzellik anlayışında bir ölçüt sayılan selüliti uzmanlara sorduk. Selülit gerçekten bir kusur mudur? Selülitli kadına güzel diyemez miyiz? Uzmanlara göre selülitin son zamanlarda bu kadar gündemde olması değişen güzellik anlayışımızla alakalı. Eskiden yüz ve göğüs güzelliğine bakılırken şimdi teknolojinin de gelişmesiyle ünlülerin vücutlarını en ince ayrıntısına kadar inceleyebiliyoruz. O yüzden selülit bu kadar gündemde yani sizin anlayacağınız güneşin altında yeni bir şey yok.

Marilyn Monroe hala sinemanın en güzel ve çekici kadınlarından biri olarak kabul edilir. Oysa balık eti vücudu hiç de günümüze uygun değil. Prof. Nazım Durak bu konuda şöyle diyor: “Muhtemelen Marliyn Monroe’nun da selüliti vardı ama eskiden selülitlerin oluştuğu bölgeleri kapatan mayolar giyilirdi.”   

Sharon Stone da (sağda) vücudunda selülit olan ünlü isimlerden. Fatma Girik (en sağda) balık etli bir oyuncuydu  fakat selülitli olup olmaması bir gün bile gündeme gelmemişti.

“Eski film yıldızları avantajlılardı. Onların zamanında kameralar bu kadar yüksek çözünürlüğe sahip değildi”

Dr. Ömür Tekeli / Dermatolog

* Selülit son 10 yıldır ciddi bir takıntı konusu haline geldi. Günümüz kadınlarında bu kadar sık rastlanmasının sebebi de beslenme sistemindeki değişiklikler.

* Ancak genetik faktör de önemli. Annenizde selülit varsa sizde de görülme ihtimali yüksek fakat tam tersi de olabilir. Anneniz yaşına rağmen harika bir fiziğe sahipken sizde selülit olabilir. Nedeni basit: Annenizin döneminde dürüstçe tarım yapılıyordu, gazlı ve şekerli içecekler bu kadar yaygınlaşmamıştı. Kısacası hayat daha doğaldı.

* Selülite estetik bir çirkinlik olarak değil de kişinin yaşam disiplinindeki eksiklikleri gösteren bir hastalık olarak bakmak mantıklı. O bacaklardaki portakal görünümü yanlış beslendiğinizi, sporyapmadığınızı, yeterince lifli gıda almadığınızı anlatıyor aslında size. Yapmanız gereken yaşam biçiminizi değiştirmek.

* Yüzde 100 tedavisi yok. Ancak şu an radyofrekans, vakum ve lazer gibi yöntemlerle ile başlangıç aşamasındaki selülit neredeyse yok edilebiliyor.

* Eski film yıldızları ve ünlü kadınlar pek çok konuda avantajlılardı. Örneğin yaşadıkları dönemde özel hayatlarına bu kadar kontrolsüzce girilemiyordu, kolayca fotoğraflanamıyorlar ve kameralar bu kadar yüksek çözünürlüğe sahip değildi. O yüzden aklımızda selülitlerine dair bir kare yok. Ama tabii ki bu o dönemde daha az rafine gıdalar tüketiliyordu, beslenme daha organikti. O yüzden kiloları ne olursa olsun selülitleri günümüzdekine oranla azdı.

“Eskiden kalçaları kapatan mayo sayesinde selülit varsa da görülmezdi”

Prof. Dr. Nazım Durak / Estetik Cerrah

* Çocukluk çağındaki beslenme alışkanlıklarından kaynaklanıyor. Anneler çocuklarına karbonhidratlı ve nişastalı yiyecekleri yüklüyorlar. Özellikle şu anda 5-6 yaşındaki çocuklarda bile selülit var.

* Genetik faktör ve çocuk yaştan itibaren spor yapmamak da selülite sebep oluyor. Ben sokakta 16-17 yaşında şort giymiş genç kızlar görüyorum. Kızcağız ince, dal gibi bir kız ama bacaklarının arkasında inanılmaz selülit var.

* Selülit kremlerinin hiçbir faydası yoktur. Salonlarda yapılan yosun terapisi, çamur banyosu, radyo frekansı gibi aletlerle yapılan uygulamaların hepsi para tuzağı. Selülitin yüzde 100 bir tedavisi yok.

* Cerrahi olarak selülitlere hiçbir şey yapılamaz. Ancak karındaysa gerebiliriz biraz. Bacaklardaysa bacak içlerini toplarlayabiliriz. Bir ara LPG çok modaydı ama hiçbir yararı yok aksine zararı var. Deriyi vantuz gibi çeker, sarkmaya sebep olur.

* Sharon Stone’un bacakları o kadar uzun olmasına rağmen onda da selülit var. Jennifer Lopez’in bacaklarının arkası Gülben Ergen’inkinden daha da beter. Bu kadar spor yapmasına rağmen bu insanlarda selülit var.

* Gülben Ergen gibi bundan iki yıl önce de Hülya Avşar tekneye binerken çekilmişti.
O dönemde “Çevre kirliliği yaratıyor” demiştim, ortalık karıştı. Herkesin selüliti var biz bunu suç veya kabahat olarak kabul etmiyoruz ki. Ama topluma mal olmuş kişilerin kendilerine dikkat etmeleri gerekiyor. Sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde toplum görüntüye önem verir. Ünlüler de özen göstermeliler. İnce ten rengi çoraplar giyebilirler. Ajda Pekkan bunu gayet başarılı bir şekilde yapıyor.

* Grace Kelly, Marilyn Monroe ya da Türkan Şoray’ın da selüliti vardı muhtemelen. Ama eskiden bikini yoktu, şort tarzı mayolar vardı. Selülitlerin oluştuğu kalça ve altını kapatan modellerdi bunlar. Bir de o zamanlar yüze ve göğüslere bakılırdı. O yıllarda dekolte kıyafetler göğüsleri ön planan çıkarırdı. Yüzde de dudaklaı kalınlaşacak şekilde makyaj yapılırdı. Yüz ve göğüs güzelliği ön plandaydı. Şimdi internette ünlü kadınların fotoğraflarına ulaşıp en ince ayrıntısına kadar bakabiliyorlar. Dolayısıyla selülit artık daha ön planda.

* Selülitin bir kusur olup olmadığı tamamen karşı tarafın bakış açısıyla alakalı. Benim profesyonel görüşüm selülitin kusur olduğu yönünde. Ben genç kadında o kadar selüliti kabullenemem.

“Bu bir vücut yapısıdır, böyle kabul etmek lazım”

DR. Tunç Tiryaki / Estetik cerrah

* Selülit problemi Akdeniz çevresinde çok yoğundur. İspanyollarda, İtalyanlarda bir de biz de vardır. Kuzeylilerde rastlayamazsınız. Çünkü bu vücut şekli ve DNA ile ilgili bir mesele.

* Selülitin en basit açılaması: Deri altındaki yağın normalden fazla kalın olması durumu. Genetiktir, spor yaparak da geçmez. Bu bir vücut şeklidir, böyle kabul etmek lazım.

* Selülit denilince neyi anladığımızla ilgili problemler var. Gazetelerde okuduğumuz haberlerinde bacak kenarlarındaki kalınlık ve yağ dokusundan bahsediliyor. Oysa bu selülit değil. Selülit bacak kenarı sıkıldığında ortaya çıkan engebeli bir görünümdür, yağ fazlası değil.

* Bu zamanla değişen güzellik algısının bir sonucu. Bundan 100 sene evvel güzel kadın çekici kadın daha dolgunken şu anda zayıflar çekici olarak algılanıyorlar. Eski yunan heykellerine baktığımız zaman bize çok şişman gelirlerken, onlar için güzelliği simgeliyorlardı.

“Eskiden güzel olmak için selülitsiz olmak gerekmiyordu”

DR. Gönül Ergenekon / Dermatolog

* Selülit, kadınlarda yaşanan normal bir süreçtir, bu nedenle bilim uzun yıllar selülit tedavisi ile ilgilenmemiştir. Son 30 yıl içerisinde medyanında etkisiyle değişen güzellik algısı genç kadınlarda selüliti takıntı haline getirdi.

* Eski dönem güzellerine baktığımız zaman onların bugüne oranla daha dolgun olduklarını görüyoruz. Ancak söylediğim gibi o zamanlar “güzel” olmak için selülitsiz olmak gerekmiyordu. Böyle bir şart yoktu.

* Selülitin nedeni; derinin alt tabakasındaki yağ dokusunu çevreleyen kolajen yapısında ki bağ dokusunun sertleşmesi ve kısalmasıdır. Bu kısalma, çukurumsu görünüme neden olur. Bu bölge kilo verme sürecinde de en son etkilenen bölgedir. Yani bir kadın ne kadar spor yaparsa yapsın selülitlerinde azalma olmayabilir.

“Selülit tarih boyunca kadının olduğu her yerde vardı”

Op. Dr. Orhan Murat Özdemir / Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

* Selülit tarih boyunca kadının olduğu her yerde vardı. Çünkü selülitin sebebi kadınlık hormonu östrojen ve kadınların bağ dokusu diziliminin erkeklerden farklı oluşu.

* Her kadında selülit olma potansiyeli var. Selüliti olan profesyonel sporcular da görebilmekteyiz. Önemli olan gözle görünür hale gelmeden önlem alabilmek. Baştan doğru beslenerek, lifli gıdalar tüketerek ve hareket ederek o görüntüden kaçınmak.

* Hiçbir yöntem selüliti yüzde 100 tedavi edemez. Selülit azaltılabilir, geriletilebilir veya geciktirilebilir. Bana sorarsanız bu medya çağının hastalığıdır. Eski dönem kadınlarını düşünün; saçını, gözlerini, dudaklarını kıyafet biçimini hatırlarsınız aklınıza kalçası, bacağı gelmez ilk olarak. Emin olun eski dönem yıldızlarında da selülit vardı ama gündemde değildi, o zamanlar güzellik algısında saç, yüz, tavır, giyim kuşam selülitten daha ön plandaydı.

MİLLİYET

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.