1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. TEDBİRLER ALINARAK GEÇİŞLER BAŞLATILABİLMELİ
TEDBİRLER ALINARAK GEÇİŞLER BAŞLATILABİLMELİ

TEDBİRLER ALINARAK GEÇİŞLER BAŞLATILABİLMELİ

Cumhurbaşkanı Akıncı, Akıncılar Belediye Başkanı ve beraberindeki heyeti kabul ederek görüştü

A+A-

Cumhurbaşkanı Akıncı, Akıncılar Belediye Başkanı ve beraberindeki heyeti kabul ederek görüştü

“İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi, epidemiyolojik verileri değerlendirerek, kapıların gerekli önlemler alınarak kademeli olarak geçişlere açılabileceği sonucuna vardı” 

“Rum tarafı kendi tedbirlerini açıkladı, bizim sağlık yetkililerimiz de nasıl bir düzenleme öngördüklerini artık bir an önce tespit edip geçiş noktalarında gerekli düzenlemeleri yapmak için hazırlıklarını tamamlamalıdırlar”

“İşin başından beri kapılarla ve iç düzenlemelerle ilgili rotayı sağlığın çizmesi, siyasetin de bunu takip etmesi gerektiğini söylüyorum. Bu noktada son günlerde yaratılmaya çalışılan kapıları açacak yetkinin kimde olduğu tartışmasını gereksiz ve yersiz buluyorum”

Akıncılar Belediye Başkanı Hasan Barbaros, Akıncılar Muhtarı Mustafa Eğmez ve beraberlerindeki heyet Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı ziyaret ederek sorunlarını aktardı. 

Barbaros, güneyle çok yakın bir mesafede olmalarına karşın güneye geçiş kapısının olmaması nedeniyle yaşamakta oldukları sıkıntıları Cumhurbaşkanı’na iletti. Bugün için hemen bir geçiş kapısı açılmasının mümkün olmadığını bildiklerini belirten Barbaros, ancak önümüzdeki dönemde Cumhurbaşkanın bu sıkıntının aşılması için kendilerine yardımcı olmasını beklediklerini ifade etti.
 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yıllardır Akıncılar (Luricina) köylülerinin bu taleplerini bildiğini, çok yakın bir noktada olunmasına karşın çok uzun bir mesafe kat ederek güneye ulaşmak durumunda kalmalarının yarattığı sıkıntının bilincinde olduğunu dile getirdi. 
 
Kendilerinin de ifade ettikleri gibi bugün içinde bulunan koşullarda önceliklerin değiştiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, “Tüm dünya insanlığı gibi bizim toplumumuz da öncelikle sağlık ve ekonomi sorunlarıyla baş etmeye çalışıyor. Ancak şu anda yaşadığımız koşullar kalkınca, yıllardır bekledikleri bu sorunun aşılması için her düzeyde yardımcı olunması gerekir; ben de yardımcı olmak yönünde çalışmalarıma devam edeceğim” dedi. 
 
KAPILARIN AÇILMASI KONUSUNDA DEĞERLENDİRME
Öte yandan görüşme sonrasında genel anlamda kapılar konusunda Cumhurbaşkanı Akıncı şu değerlendirmede bulundu:

“Kıbrıs sorunu artık doyum noktasına geldi kanaatindeyim. Kıbrıs adası bir çözümle birlikte çok daha iyi noktalara ulaşabilme potansiyeline sahiptir. İki tarafın da kabul edebileceği, siyaseten eşit iki kurucu devletli, iki kesimli federal çözüm hedefi siyasi irade ve kararlılıkla elde edilebilecek bir hedef olmaya devam ediyor; ancak bu sağlanıncaya kadar iki taraf arasındaki iletişimi kapılar aracılığıyla da mümkün olduğu oranda artırmakta yarar var. 

Son günlerde bilindiği gibi gündemde olan konu Rum liderle vardığımız anlayış birliği çerçevesinde 8 Haziran’dan itibaren güneyde çalışan Kıbrıslı Türk işçilerin, öğrencilerin, tedavi görenlerin geçişlerinin başlayabileceği şeklindeydi.

TEDBİRLER ALINARAK GEÇİŞLER BAŞLATILABİLMELİ
Bu noktada, Rum tarafı 14 günlük karantina şartını ortadan kaldıracaklarını, sadece bir defaya mahsus son 72 saat içinde yapılmış PCR testi isteyeceklerini ve bilahare rastgele testler uygulayacaklarını belirtti. Bizim sağlık alanındaki yetkililerimiz de nasıl bir düzenleme öngördüklerini artık bir an önce tespit edip geçiş noktalarında gerekli tedbirleri almak için hazırlıklarını tamamlamalıdırlar. Bu çerçevede sağlık tedbirleri alınarak geçişlerin kontrollü ve aşamalı başlamasına olanak sağlanmalıdır. 
 
İki Toplumlu Sağlık Teknik Komitesi geçtiğimiz gün telekonferans ortamında epidemiyolojik verililerle ilgili yararlı bir görüşme yaparak, iki tarafta da salgının kontrol altında olduğu sonucuna vardılar. Karşılıklı paylaşılan veriler ışığında komitenin de kanaati geçişlerin tedbirler alınarak kademeli bir şekilde başlayabileceği yönündedir. 

KKTC VERİLERİ DAHA FAZLA GECİKTİRİLMEDEN RAPORLANMALI
Veriler ışığında yapılan değerlendirmeyle birlikte Rum tarafı epidemiyolojik verilerini kapsamlı bir rapor halinde bizlere iletti. Cumhurbaşkanlığı olarak Sağlık Bakanlığı’ndan talep ettiğimiz KKTC verilerini içeren rapor ısrarlı taleplerimize rağmen maalesef hala Cumhurbaşkanlığına intikal ettirilmedi. Bu raporun bir an önce sonuçlandırılması, hem önümüzdeki dönemde geçişlerin kapsamının genişletilebilmesi ve sürecin daha iyi planlanabilmesi bakımından son derece gereklidir. 

İşin başından beri kapılarla ve iç düzenlemelerle ilgili rotayı sağlığın çizmesi, siyasetin de bunu takip etmesi gerektiğini söylüyorum. Bu noktada son günlerde yaratılmaya çalışılan kapıları açacak yetkinin kimde olduğu tartışmasını gereksiz ve yersiz buluyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.