1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. TRİLYON EUROLUK TARİHİ KARAR AÇIKLANDI
TRİLYON EUROLUK TARİHİ KARAR AÇIKLANDI

TRİLYON EUROLUK TARİHİ KARAR AÇIKLANDI

Trilyon euroluk tarihi karar açıklandı

A+A-

 

 

ECB Başkanı Mario Draghi, Avrupa ekonomisini ayağa kaldırmayı hedefleyen ‘tarihi’ planı açıkladı.

 

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, merakla beklenen kararı dün Frankfurt'ta açıkladı.

ECB, Eylül 2016'ya kadar ayda 60 milyar euroluk varlık alımı yaparak Avrupa'yı durgunluktan çıkaracak. Nisanda ABD Merkez Bankası Fed'in tahvil alım programını bitirmesiyle piyasalara yeniden hayat öpücüğü verecek Draghi startı mart ayında verecek.

1.1 TRİLYON EURO

Toplam parasal genişleme miktarı ise 1.1 trilyon euro. Ekonomiyi canlandırmak ve Euro Bölgesi'ni desteklemek için atılan bu adıma tüm merkez bankaları tepki verirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı izlemekle yetiniyor.

Başçı faiz indiriminde gecikirken, 2015'in ilk 21 gününde 7 merkez bankası faiz indirdi. 2014 genelinde ise bazıları birden fazla olmak üzere 64 kez faiz indirim kararı aldı.

FAİZ % 7'NİN ALTINDA

Draghi'nin açıklamaları piyasada da ses getirdi. Draghi, 15.37'deki basın toplantısından üç dakika sonra euro-dolar paritesi yüzde 1 düşerek, 1.1421 seviyesine geldi. İspanya, İtalya ve Portekiz gibi ülkelerin 10 yıllık tahvil faizleri tarihinin en düşük seviyesine geriledi. Almanya'nın 2 yıllık tahvillerindeki faiz de ilk defa eksiye düştü. Türkiye'nin de 5 yıllık tahvillerinin faizi yüzde 7'nin altına indi.

ALTIN 20 DOLARDAN FAZLA ARTTI

Altın, bir saatte 20 dolardan fazla artarak 1.303 doları aştı. Draghi, bu alımların önceki programların tamamlayıcısı olacağını ve varlık alımlarının ülke merkez bankalarının ECB sermayesindeki payı baz alınarak yapılacağını da belirtti.

RİSK PAYLAŞIMI % 20

ECB ayrıca bankalara sağladığı uzun vadeli kredilerin maliyetini de düşürdü. Draghi, varlık alım programının yüzde 20'sinin risk paylaşımına dayalı olacağını da söyledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Avrupa'nın kendi sorunlarını çözmeye yönelik çabası ile ekonomiyi durgunluktan kurtarma çabalarının başarılı olması ve reformların da pekişmesinin Türkiye için son derece olumlu olacağını belirtti. (Sabah)

TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLER

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) devlet tahvili alımlarının piyasaya sağlayacağı likiditenin, daha riskli görülen Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki varlıklara olan iştahı artıracağı tahmin ediliyor. bist 100 endeksi ECB’nin risk iştahını artıracak programının açıklamasından sonra gelişmekte olan ülke borsalarına paralel günü yüzde 0.65 yükselişle kapattı.

Reuters’a konuşan Global Yatırım stratejisti Gökhan Uskuay, “ECB’nin geniş çaplı tahvil alımı açıklamaları sonrası dış piyasalarda tahvil faizlerinin gerilediğini, bizim faizlerin de aşağı yönlü seyir izlediğini görüyoruz. Merkez Bankası’ndan faiz indirimleri geleceği beklentisini de destekleyen program, endekse alım getiriyor” dedi.

EURO ZAYIF, DOLAR GÜÇLÜ

Uskuay, hisse senetlerinde yükselişin genele yayılmadığını belirterek şunları söyledi:

“Euro geliri olan inşaat, havayolu, havalimanı işletmecileri düşündüğünüzde, euro’da değer kaybına yola açacak ECB kararı uzun vadede söz konusu sektörlerde baskı da yaratabilir.”

Gedik Yatırım yöneticisi Üzeyir Doğan ise şu yorumu yaptı: “Açıklanan tutarın beklentilerin üzerinde olmasının uzun vadede finansal piyasalara olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. FED’in ardından ECB konusundaki belirsizliklerin de ortadan kalkmış olması, içeride Merkez Bankası kararlarının volatilite gücünü artıracaktır. Kur tarafında ilk etki düşürücü yönde olacaktır. Euro’da zayıf seyir zamana yayılabilecekken, doların orta vadede güçlü kalmaya devam edebilir.” 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.