1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BU AYRINTIYA DİKKAT!
TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BU AYRINTIYA DİKKAT!

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BU AYRINTIYA DİKKAT!

Tüp bebek tedavisinde bu ayrıntıya dikkat!

A+A-

Türkiye’de her 15 çiftten biri tüp bebek tedavisi görüyor. Her tüp bebek tedavi süreci birden fazla adım içerir. İşte o adımlar...

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu tedavinin kişiye göre oluşturulduğunu belirterek, uygulanan işlemleri adım, adım açıkladı.

Her tüp bebek tedavi süreci birden fazla adım içerir. İşlem, tüp bebek sürecinde adet döngüsünü takip eden ay başlar. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, her çiftin kendine özgü bir durumu olduğunu ve doktorun yapacağı ilk muayenenin ardından yapılan tahlil ve tetkiklere göre kişiye göre IVF tedavi planı yapıldığını söyledi. Tüp bebek sürecinin ilk ve en önemli adımlarından birinin ileri ultrason taramasını olduğunu belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, “Bu tarama hayati önem taşımaktadır ve tedavi protokolünü belirlemenin önemli bir parçasıdır. Yumurtalıkların görüntülenmesi yumurtalık rezervini değerlendirmemizi sağlar. Bundan sonra rahim ve rahim astarının sağlıklı olup olmadığı incelenir. Bu değerlendirme, kadının doğurganlığının niteliğini, kaç tane yumurta değil, ne kadar sağlıklı oldukları ve rahim astarının bir embriyo yerleştirmek için ne kadar kararlı olacağını bildirir” dedi.

Yumurtlama İndüksiyonu / Döngüsü Başlatma

Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, kadınlarda yumurta döngüsü başlatma ve toplamayı da şu şekilde açıkladı: Ultrason normalse, yumurta gelişimini uyaracak ilaçları başlatma gününü teyit edilir. IVF döngüsü ilerledikçe, yumurta gelişimini uyarıcı ilaçların uygulamasında ortalama 8-10 gün içerisinde yumurtalar toplamaya hazır hale gelir. Yumurta çatlatma iğnesi ihtiyaca ve mevcut duruma göre yapılır. Taze transfer yapılacak ise buna uygun çatlatma iğneleri kullanılır. Rahim içinin el vermemesi, yeterli kalınlığa ulaşmaması, rahimde polip varlığı, sıvı oluşumu ya da aşırı miktarda yumurta gelişimi olması halinde ise dondurma tedavisine uygun çatlatma tedavisi iğnesi kullanılır. Çatlatma iğnesi işleminden yaklaşık 36 saat sonra yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. Tedavi sürecinde 3-4 defa ultrason muayenesi ve sadece gerekli hallerde hormon değerlendirmesi yapılır.

Sperm Toplama ve Embriyo transferi

Toplanan yumurtalar 2-3 saat bekletilip işlemden geçirildikten sonra en sağlıklı spermler mikroskop altında seçilir ve mikroenjeksiyon işlemi gerçekleştirilir. Embriyo transferi aşaması taze transfer ve donmuş transfer şeklinde iki farklı şekilde gerçekleştirilir. Taze transfer ortalama 2-5 gün içerisinde yapılır. Uygun şartlar mevcutsa yüksek başarı elde edebilmek için 5. gün transfer yapmak tercih edilir. Dondurulmuş embriyolar içinse takip eden adet döneminde ilaç desteği ile veya doğal süreç izlenerek dondurulmuş embriyolar anne adayına nakledilir. Ortalama 10 gün sonra kandan gebelik testi (BETA HCG) ile sonuç değerlendirilir. Kişiler, embriyo transfer işleminden yaklaşık bir saat sonra uygun önerilerle merkezden ayrılabilir. İşlem gününü istirahat ile geçiren hasta, ertesi gün normal aktivitesine dönebilir.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.