1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. YALAN, SÖYLEDİKÇE KOLAYLAŞIYOR
YALAN, SÖYLEDİKÇE KOLAYLAŞIYOR

YALAN, SÖYLEDİKÇE KOLAYLAŞIYOR

Yalan, söyledikçe kolaylaşıyor

A+A-

Beynin, yalan söylendiğinde verdiği tepkinin gittikçe azaldığı ortaya çıktı

Küçük yalanların beyni duyarsız hale getirerek  kişiyi gelecekte daha büyük yalanlar söylemeye teşvik edebileceği bildirildi.
 
   Sonuçları Nature Neuroscience dergisinde yayımlanan araştırma  çerçevesinde, yalan söylemenin şahsi kazanımla sonuçlanacağı bir görevde yer  almaları istenen bir grup katılımcının beyinleri tarandı.
 
 Duke ve Londra üniversitelerinden bilim adamları, çalışma sırasında  kişi ilk kez yalan söylediğinde, beyninde duygularla bağlantılı amigdala  bölümünde çok ciddi biçimde hareketlenme gözledi.
 
 Sonradan söylenen yalanlarda, önemli bile olsalar, amigdalanın bunlara  verdiği tepkinin giderek azaldığı görüldü.
 
Bilim adamları, amigdalanın aktivitesinde önemli ölçüde düşüşün,  kişinin gelecekte çok daha büyük yalanlar söyleyebileceğine işaret ettiğini  bildirdi.
 
  Araştırmacılardan Tali Sharot, kişi, şahsi kazanım amacıyla yalan  söylemeye hazırlandığında amigdalanın, yalanın kapsamını sınırlayacak biçimde  olumsuz bir duygu ürettiğini belirterek "Öte yandan, yalan söylemeye devam  ettiğimizde amigdalanın buna tepkisi zayıflıyor, amigdalanın tepkisi azaldıkça  daha büyük yalanlar söylüyoruz" ifadesini kullandı.
 
 Çalışmanın, beynin zaman içinde yalanların sayısını artırmaya uyum  sağladığına ilişkin deneysel kanıt sunulan ilk araştırma olduğuna dikkat çekildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.