1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. YENİ DİYET ÖMÜR UZATIYOR!
YENİ DİYET ÖMÜR UZATIYOR!

YENİ DİYET ÖMÜR UZATIYOR!

BESLENMENİN ANAYASASI DEĞİŞTİ

A+A-

Yaşamı uzatıp kronik hastalıkları iki kat önleyen diyet bulundu. Daha renkli yemek yemeyi ve zeytin yağını cam şişede kullanmayı öneren bu diyetin kuralları bilim dünyası tarafından kabul edildi. Özellikle kalp hastalıklarından koruyan yeni beslenme yöntemi için akşam yemeğinde tabağın özenle hazırlanması gerekiyor. INSERM Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nden araştırmacılar 1985 ile 2009 yılları arasında, 16 yıl boyunca, yaşları 51'in üstünde, bin 575'i kadın, 3 bin 775'i erkek toplam 5 bin 350 kişiyi incelediler. Araştırma sonunda Alternatif Sağlıklı Beslenme Diyeti'ne uymayan katılımcılarda kalpdamar hastalıklarından gelen erken ölüm riskinin arttığı belirlendi. En prestijli bilimsel dergilerinden The American Journal Of Medicine'de yayınlanan araştırma bilim dünyasında yankı uyandırdı. Bu basit ama etkili beslenme yöntemlerine uyan yüz kişiden 74'ü kronik ya da kalp damar hastalıklarına yakalanmadan, iyi bir zihinsel ve fiziksel sağlığa sahip ve ideal bir şekilde yaşamına devam etti. Bu kişilerin yaklaşık yüzde 13'ünde hiç kalp damar vakası görülmedi. Yüzde 2.8'inde kalp damar hastalığı görüldü ve yüzde 7.32'ü başka sebeplerden dolayı yaşamını yitirdi. Kızarmış ve tatlı gıda, işlenmiş ve kırmızı et, rafine edilmiş tahıllar ve yüksek yağlı süt ürünleri içeren batı tarzı beslenmeyi tercih eden kişilerin sağlıklarını kaybettiğini kanıtladı. Çalışmaya başkanlık eden Dr. Tasnime Akbaraly kalp ve kronik hastalıkların doğru beslenme ile iki kata kadar önlenebileceğini kanıtladıklarını açıkladı. İşte bu nokta tüm dünyada diyetisyenlerin anayasasında değişiklik yapan kurallar:

DİYETİN KURALLARI

AKŞAM YEMEĞİNDE TABAĞI BÖLÜN: Akşam yemeği zamanı geldiğinde çoğumuz tam tabak yemek yemeyi düşünürüz. Ancak bu diyette tabağımızın yarısını çeşitli sebzeler ve meyvelerle süslememiz öneriliyor. Diğer 4'te 1'lik kısmı tahıllarla doldurulmalı. Diğer kalan kısım için ise balık, kümes hayvanlarının etleri, fasulye, fındık gibi protein kaynağı olan besinler tercih edilmeli. Yağ olarak da cam şişede bulunan zeytinyağı tüketilmeli. Bir bardak su ile de yemeği tamamlayın. İsteğe bağlı olarak da bir bardak çay ya da günde bir ila iki porsiyon süt ürününü kahve ile birlikte için.

YÜRÜMEDEN OLMAZ: Sağlıklı bir diyetle kilo - kalori oranını dengede tutmak için düzenli olarak fiziksel aktivitede bulunmak gerekiyor. Yürümek bunlar içinde en iyi olanı günde 7 bin attığınızı kontrol etmek için bir adım sayar edinebilirsiniz. Ancak daha da önemlisi yaşamınız içindeki hareketi artırmaktır.

DİYETİ SEBZELER ÜZERİNE KURUN: Tabağınızın yarısını sebze yarısını meyve ile doldurun. Zeytin ve canola gibi sağlıklı bitkisel yağları kullanın. Protein ihtiyacınızı fasulye, fındık, tohum veya tofudan karşılayın.

BALIKLA FASULYE YİYİN: Protein kaynağı olarak sağlıklı besinler olan balık ve fasulyeyi tercih edin, sosis ve hamburgeri değil. Çünkü tavuk, fasulye, ceviz gibi besinler kalp hastalıkları ve diyabeti önlemede etkili. Bu yüzden kırmızı et grubundan olan sığır ve kuzu gibi hayvanların etlerini haftada bir, iki kez ya da daha az yiyerek sınırlandırın. İşlenmiş et-pastırma, söğüş, sosisli sandviç ve benzeri besinler kalp hastalığı diyabet ve kolon kanseri riskini yükseltir. Bunlardan kaçının.

SADECE KEPEKLİ TAHIL TÜKETİN: Çünkü kepekli tahıllar kan şekeri ve insülin üzerinde yumuşak bir etkiye sahip. Beyaz pirinç, beyaz ekmek, beyaz makarna gibi rafine edilmiş tahıllar yerine esmer pirinç, kepekli ekmek, tam tahıllı makarna gibi kepekli tahıllar yemek kilo kontrolünü daha kolay hale getirir ve kalp hastalığı ile diyabet riskini düşürür.

SU, KAHVE VEYA ÇAY İÇİN: Şekerli içeceklerden kaçının. Alkolü tüketecekseniz de aşırıya kaçmayın. Ancak bir şey içilecekse en iyi seçim sudur. Bunun yanında çay ve kahvenin de sağlık açısından faydaları vardır. Şekerli içecekler en kötü seçimdir. Çünkü bu tür içecekler kilo alımına katkı sağlarken diyabet, kalp rahatsızlıkları riskini de artırır. Sütü de günde bir iki porsiyonla sınırlayın. Şekerli olduğu için meyve sularını da az tüketmeye özen gösterin. Orta derecede alkol tüketimi de bazı insanların sağlığına yararlı olabilir fakat herkes için değil. Bir kez içti mi tekrar isteyecek olan insanlar alkolik olacağı için onlara alkol önerilmiyor.

 

Kaynak: Sabah

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.