1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 2.1 MİLYAR İNSAN OBEZ !
2.1 MİLYAR İNSAN OBEZ !

2.1 MİLYAR İNSAN OBEZ !

2.1 milyar insan obez !

A+A-

188 ülkede yapılan kapsamlı bir araştırma, son 33 yılda obez ve aşırı kilolu insan sayısının neredeyse 3 kat arttı

ABD’deki Washington Üniversitesi IHME Enstitüsü biliminsanları önderliğinde 188 ülke üzerinde gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma, dünyadaki obez ya da aşırı kilolu insan sayısının 1980-2013 yılları arasında 875 milyondan 2.1 milyara yükseldiğini ortaya çıkarttı. Bill ve Melinda Gates Vakfı’nca finanse edilen ve Lancet dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, obezite probleminin en hızlı arttığı ülkeler ise ABD, Çinve Rusya.

Gelişmişler “şişiyor”
Araştırma verileri, dünya genelinde erkeklerin % 36.9’u, kadınların % 38’inin aşırı kilolu ya da obez olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar obez ve aşırı kilolu insan sayısı dünya genelinde artsa da, en büyük artışın halen gelişmiş ülkelerde görüldüğünü belirttiler. Araştırmayı yapan biliminsanlarına göre, dünya genelinde aşırı kilolu ya da obez sayısındaki bu artışın en büyük etmenlerinden biri de, modern hayatın fiziksel aktiviteyi gereksiz hale getirmesi. Araştırmayı gerçekleştiren biliminsanları kilo problemlerine karşı global bir hareket başlatılması ve aşırı kilo alımı, hareketsizlik ve aşırı yiyecek tüketimin üreticiler tarafından özendirilmesine karşı acilen önlem alınması gerektiğini belirttiler.

 

Türkiyede durum

Aynı araştırmada, Türkiye’de 20 yaş altı erkeklerin % 20.4’ünün aşırı kilolu, % 7.1’inin obez olduğu belirlendi. Bu oran, 20 yaş üzeri Türk erkeklerinde aşırı kiloda % 63.8 ve obezlikte ise 20.1’e yükseliyor. 20 yaş altındaki Türk kadınlarının ise  %19.8’i aşırı kilolu, % 5.7’si obez. Yine bu oranların 20 yaş üstü kadınlarda % 65.1 ve % 34.1’e yükseliyor.

Uzmanlar kilo problemlerinin kadınlarda daha fazla olduğunu söyledi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.