1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 8.2 BİR İŞARETTİ, ŞİLİ'Yİ 9.0'LIK YIKIM BEKLİYOR
8.2 BİR İŞARETTİ, ŞİLİ'Yİ 9.0'LIK YIKIM BEKLİYOR

8.2 BİR İŞARETTİ, ŞİLİ'Yİ 9.0'LIK YIKIM BEKLİYOR

8.2 bir işaretti, Şili'yi 9.0'lık yıkım bekliyor

A+A-

Hafta içinde 8.2'lik depremle sallanan Şili'yi inceleyen uzmanlara göre, dünyanın en sık sallanan ikinci ülkesini 9.0 büyüklüğünde çok daha yıkıcı bir deprem bekliyor

Çarşamba günü 8.2 büyüklüğünde bir depremle sarsılan ve sonrasında 2 metrelik tsunami dalgalarının vurduğu Şili, kaderi depremlerle örülü bir ülke. Depremin ertesi günü kuzey sahillerinde 7.6'lık bir şokun daha yaşandığı ülkedeki yer hareketlerini inceleyen uzmanlarsa, çok daha büyük bir depremin gerçekleşme riskine yönelik uyarılarda bulundu. Zira 16 Mart'tan 1 Nisan'a kadar olan dönemde 400 civarında sarsıntının meydana geldiği Şili, tam bir deprem ülkesi.

ZAMAN TAHMİNİ YOK
Fransa'nın başkenti Paris'te görev yapan Sismoloji Profesörü Raul Madariaga, Şili'de son ayda gerçekleşen depremlerin, çok daha büyük bir depremin habercisi olduğunu savundu. Fransız AFP haber ajansının sorularını yanıtlayan Raul Madariaga, Şili'nin Japonya'dan sonra dünyada en çok deprem yaşanan ikinci ülke olduğunu ve 1960 yılında ülkenin güneyinde yaşanan 9.5 şiddetindeki depremle 5 bin kişinin öldüğünü hatırlattı. Madariaga, Şili'nin her 10 senede bir, 8 şiddetinde bir depremle sarsıldığını ve aynı dönem içinde 10 ila 20 arasında 7 şiddetinde deprem meydana geldiğini, ancak birkaç seneden beri bölgedeki sismolojik faaliyetlerin arttığını ifade etti. Madariaga depremlerden elde edilen bilimsel verilere göre Şili'nin kuzeyinde 9 büyüklüğünde devasa bir sarsıntı yaşanmasının beklendiği görüşünde. Şili'de 1960'daki sarsıntıdan önce 1877 yılında 8.8'lik bir deprem gerçekleşmiş ve depremin ardından oluşan tsunami tüm Pasifik kıyılarını vurmuştu. Uzmanlar beklenen büyük depremin ne zaman olacağı konusunda ise henüz fikir birliğine varamadı. Bazı sismoloji uzmanları depremin çok yakın bir zamanda gerçekleşebileceğini ve son ayda giderek sıklaşan depremlerin yeryüzünü çok daha büyük bir depreme hazırladığını belirtiyor. Uzmanlar çarşamba günü 8.2 şiddetindeki depremin ardından ertesi gün de Iquique kentinin 20 kilometre güneyinde meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremin, çok daha büyük bir depremin habercisi olabileceğini ifade ediyor.

BİR SMS'LE TAHLİYE...
Ülkenin dört bir yanına kurulan ve ikincil enerjiyle çalışan sismik istasyonlar depremler hakkında önemli veriler sağlıyor. 1960 yılında çıkan bir kanun sayesinde sismik istasyonlara yönelik standartlar getirilmiş ve Şili halkı deprem riskleri hakkında giderek daha da bilinçlenmişti. Bu nedenle yetkililer siren sesleri, SMS'ler ve medya aracılığıyla 4 bin kilometrelik sahil şeridinde yaşayan halkın bölgeyi hızla tahliye etmesini sağlayabiliyor. Fakat alınan tüm önlemlere rağmen, depremin vereceği zarardan tam olmak kaçmak mümkün görünmüyor. Zira uzmanlar Şili'nin kuzeyinde kentleşmenin kıyı bölgesine çok yakın olarak konumlanmış olması nedeniyle, deprem sonrası meydana gelecek bir tsunaminin bölgeye çok kısa sürede zarar verebileceğini vurguluyor. Bu nedenle yüksek falezlerle çevrili Iquique, Antofagasta ve Arica gibi bölgelerde bulunan binalar ve hastanelerin başka yerlere taşınmasına yönelik planlar yapılıyor. Ancak Santiago ve Iquique bölgelerindeki dirençli toprak, temel sağlamlaştırma çalışmaları noktasında güçlük çıkarıyor. DIŞ HABERLER

KOMŞU 5.6 İLE SALLANDI ATİNA SOKAĞA DÖKÜLDÜ
Yunanistan'da, başkent Atina'nın güneyinde yer alan Ydras Adası yakınlarında, denizde meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğünde deprem büyük paniğe neden oldu. Yerel saatle 23.08'de kaydedilen depremin merkez üssünün Ydras Adası'nın 84 km. güneydoğusunda denizde bulunduğu bildirildi. Başkent Atina'dan Girit Adası'na kadar olan geniş bölgede hissedilen depremle ilgili can ya da mal kaybı bildirilmedi.

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.