1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD BUNU İLK KEZ YAPTI!
ABD BUNU İLK KEZ YAPTI!

ABD BUNU İLK KEZ YAPTI!

ABD Donanması denizden insansız hava aracı kaldırmayı başardı. Bu sayede ABD, hiç bir ülkeye danışmaksızın istediği noktayı vurabilecek.

A+A-

ABD Donanması denizden insansız hava aracı kaldırmayı başardı. Bugün yapılan tatbikatta X-47B tipi kuyruksuz insansız jet, özel geliştirilmiş bir mancınık sistemi ile Atlas Okyanusunda seyretmekte olan George W. Bush uçak gemisinden havalandığı bildirildi. 

İZİN ALMADAN VURABİLECEK 

Silah takılabilen ve normal bir jet uçağı boyutunda olan X-47B, havadaki 65 dakikalık yolculuğundan sonra ABD'deki Marryland Deniz Üssü'ne iniş yaptı. Uzmanlar sorunsuz geçen tatbikatın ABD'ye büyük bir üstünlük sağlayacağını, zira ABD'nin insansız hava araçlarıyla düzenleyeceği operasyonlar için artık başka ülkerin üslerini kullanmak için izin almasına gerek kalmadığını belirtti. ABD, hiç bir ülkenin iznine danışmadan herhangi bir uçak gemisinden kaldırdığı insansız araçlarla istediği noktayı vurabileceğini göstermiş oldu. 

İRAN İLE GERGİNLİĞE NEDEN OLMUŞTU

 X-47B insansız hava aracı adını daha önce İran'a yapılan bir operasyonla duyurmuştu. İran, kendi hava sahasını ihlal eden ABD'ye ait bir X-47B'i kontrollü olarak inmesini sağlayıp alıkoyduklarını açıklamış, iddialarını aracı basına göstererek doğrulamıştı. ABD ise daha sonra yapıkları açıklamada aracı kurtarmak için özel 'SEAL' birliklerini bölgeye göndermeyi planladıklarını, ama bunun hem çok riskli olması hem de aracın karmaşık yapısından dolayı İran'ın sistemi çözemeyeceğinden emin olmalarından dolayı aracı almaktan vazgeçtiklerini açıklamıştı. İran ise daha sonra  X-47B'nin kaynak kodlarını kırmaya çok yaklaştıklarını ve seri üretime geçeceklerini iddia etmişti.

KAYNAK:AKŞAM

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.