1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD DARBE İÇİN NE DEDİ?
ABD DARBE İÇİN NE DEDİ?

ABD DARBE İÇİN NE DEDİ?

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'a ilişkin açıklamasında doğrudan 'darbe' ifadesini kullanmadı. AB de darbe olarak nitelendirmekten kaçındı.

A+A-

Mısır'da yaşanan gelişmeler üzerine ABD Başkanı Obama, Beyaz Saray'da  Savunma Bakanı Chuck Hagel, CIA Başkanı John Brennan, Adalet Bakanı Eric Holder gibi üst düzey yönetim yetkilileriyle toplantı yaptı.

DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ

Obama açıklamasında  "Mısır'da ordunun Cumhurbaşkanı Mursi'yi iktardan indirme ve Mısır anayasasını askıya alma kararından derin endişe duyuyoruz" dedi.

Obama  "Mısır ordusunu kapsayıcı ve şeffaf bir süreç üzerinden mümkün olan en kısa zamanda tam otoriteyi tekrar demokratik yollardan seçilmiş bir sivil hükümete geri verme yolunda hızlı ve sorumlu şekilde hareket etmeye ve Mursi ve destekçilerine yönelik keyif tutuklamalardan kaçınmaya çağırıyorum. Bugünkü gelişmeler ışığında, ilgili bakanlıklara ve kuruluşlara, ABD yasaları altında Mısır'a yönelik yardımların etkilerini gözden geçirme emri verdim​" ifadelerini kullandı.

Obama, Mısır'da ordunun yönetime el koymasına ilişkin açıklamasında, doğrudan "darbe" ifadesini kullanmadı.

AB DE DARBE DEMEDİ

Avrupa Birliği (AB) de yaşananları darbe olarak nitelendirmekten ve kınamaktan kaçındı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, "Umarız yeni yönetim bütünüyle kapsayıcı olur" dedi.

Ashton, yazılı açıklamasında "Mısır'daki gelişmeleri yakından takip ediyorum ve toplumdaki derin bölünmelerin, popüler siyasi değişim taleplerinin ve uzlaşma çabalarının farkındayım. Bütün tarafları serbest ve adil cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılması ve anayasanın onaylanması dahil hızla demokratik sürece dönmeye zorluyorum. Bunlar ülkenin kaldığı yerden devam edebilmesi ve demokratik dönüşümünü tamamlayabilmesi için tamamen kapsayıcı yaklaşımla yapılmalı" dedi.

Ashton açıklamasında, "Umarım yeni yönetim bütünüyle kapsayıcı olur" temennisinde bulundu. Catherine Ashton, "Temel hak ve özgürlüklerin ve hukukun üstünlüğünün güvence altına alınması gerektiğini" vurgulayarak Mısır makamlarını bundan sorumlu tutucaklarını belirtti. Şiddet olaylarını kınayan ve kurbanların ailelerine başsağlığı dileyen Ashton, güvenlik güçlerine Mısır halkının can güvenliği için azami çabayı göstermeleri çağrısında bulundu. 

İNGİLTERE'DEN AÇIKLAMA VAR

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ülkesinin Mısır'da demokratik bir sistemde sorunların çözülmesi için askeri müdahale yolunun kullanılmasını desteklemediğini söyledi.

Hague "Durumun tehlikeli olduğu açıktır. Tüm tarafları şiddetten kaçınmaya ve itidalli olmaya çağırıyoruz. İngiliz vatandaşlarını Kızıl Deniz'deki tesisler dışında, zorunlu olmadıkça Mısır'a seyahat etmemeleri konusunda uyarıyoruz ve Dışişleri Bakanlığı'nın Mısır'la ilgili seyahat tavsiyesini takip etmeye çağırıyoruz. 
Birleşik Krallık, demokatik bir sistemde sorunların çözülmesi için askeri müdahale yolunun kullanılmasını desteklemiyor. İki buçuk yıl önce Mısır için demokratik bir gelecek fırsatı, Mısır halkı tarafından zor kazanıldı. Ama geleceğe baktığımızda tüm tarafları, Mısır'ın demokratik geçişinin yenilenmesi için gerekli olan vizyonu ve liderliği göstermeye çağırıyoruz. Ülkelerinin daha hızlı ekonomik ve siyasi ilerleme kaydetmesi için, Mısır halkının güçlü isteklerine yanıt vermeleri önemli. Bize göre bu, erken ve adil seçimlere doğru giden, tüm grupların dahil olduğu siyasi bir süreçle olmalı." dedi.

Akşam

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.