1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD KONGRE ÜYELERİNDEN BAN'A KIBRIS MEKTUBU
ABD KONGRE ÜYELERİNDEN BAN'A KIBRIS MEKTUBU

ABD KONGRE ÜYELERİNDEN BAN'A KIBRIS MEKTUBU

ABD Kongresi üyeleri Ed Whitfield ve Steve Cohen, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a gönderilmek üzere, Kıbrıs konusunda iki toplum liderini bir araya getirerek, ivedi çözüm bulunması için harekete geçme çağrısında bulunan bir mektubu Kongre'de imzaya açtı.

A+A-

KONGRE'DEKİ TÜRKİYE DOSTLUK GRUBU'NUN DA EŞ BAŞKANLARI OLAN İKİ MİLLETVEKİLİ, KIBRIS KONUSUNDA BM GENEL SEKRETERİ BAN'A HİTABEN KALEME ALDIKLARI MEKTUBU KONGRE'DE İMZAYA AÇTI

MEKTUPTA, GENEL SEKRETER BAN, İKİ TOPLUM LİDERİNİ BİR ARAYA GETİREREK, KIBRIS KONUSUNDA İVEDİ ÇÖZÜM BULUNMASI İÇİN HAREKETE GEÇMEYE ÇAĞRILIYOR

ABD Kongresi üyeleri Ed Whitfield ve Steve Cohen, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a gönderilmek üzere, Kıbrıs konusunda iki toplum liderini bir araya getirerek, ivedi çözüm bulunması için harekete geçme çağrısında bulunan bir mektubu Kongre'de imzaya açtı.

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Türkiye Dostluk Grubu'nun da eşbaşkanları olan Cumhuriyetçi Parti Kentucky milletvekili Ed Whitfield ile Demokrat Parti Tennessee milletvekili Steve Cohen tarafından kaleme alınan mektupta, "ABD Kongresi üyeleri olarak, BM Genel Sekreteri'nin Ofisi'nin İyi Niyet Misyonu himayesi altında Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm bulunması ve adanın iki bölgeli, iki toplumlu federasyon şeklinde yeniden birleştirilmesine dönük müzakereleri ve çabaları destekliyoruz" ifadesi kullanıldı.

Mektupta, Güney Kıbrıs'taki ekonomik krizin, adada uzun süredir devam eden ve istikrar bozucu sorunların çözülmesini hayati hale getirdiğine işaret edilerek, bu siyasi ve ekonomik sorunların ancak Kıbrıslı Türk ve Rumlar arasında karşılıklı uzlaşı ve işbirliği atmosferi yaratılması suretiyle aşılabileceği belirtiliyor.

Whitfield ve Cohen, mektupta, Genel Sekreter Ban'ı, müzakerelerin yeniden başlatılması için Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu bir araya getirmeye çağırıyor.

İki milletvekili, mektuba imza desteği vermeleri için Kongre üyelerine gönderdikleri yazıda da Güney Kıbrıs'taki ekonomik krize atıfta bulunarak, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması ve adanın yeniden birleştirilmesi fırsatının hiç bu kadar zorunlu hale gelmediğini vurguladı.

Yazıda, üzerinde karşılıklı mutabakata varılan kapsamlı çözümün Kıbrıs'taki yerleşik halka insani, siyasi ve ekonomik açıdan yarar sağlamakla kalmayacağı, aynı zamanda İsrail, Yunanistan ve Türkiye dâhil tüm bölgeye önemli faydalar getireceği belirtildi.

BM Genel Sekreteri Ban'a gönderilmek üzere kaleme alınan mektup, KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Anastasiadis, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile diğer AB yetkililerine de gönderilecek.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.