1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ‘AMACIMIZ REJİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL’
‘AMACIMIZ REJİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL’

‘AMACIMIZ REJİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL’

ABD’nin Suriye’ye saldırı ihtimali güçlenirken Beyaz Saray, Suriye’ye mutlaka yanıt verileceğini ama amaçlarının rejim değişikliği olmadığını belirtti. Olası bir operasyonun savaş gemileri ile gerçekleştirileceği tahmin ediliyor.

A+A-

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney de dün bunu teyit ederek ABD’nin vereceği yanıttaki amacın rejim değişikliği olmadığını kaydetti. ABD yönetimi daha önce Esad’ın gitmesi gerektiğini defalarca dile getirmişti. Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Marie Harf bu düşüncelerinin değişmediğini ama rejim değişikliğinin politik yollarla gelmesi gerektiğini söyledi, şu anda masada duran operasyonun direkt amacının bu olmadığını ısrarla tekrar etti. Askeri uzmanlar da Esad’ın operasyonda ölmesi halinde Esad sonrası Suriye’de Amerika’nın sorumluluğunun artacağını, Washington’ın bunu istemediğini hatırlatıyor.

Cerrahi operasyon
Irak ve Afganistan’da iki savaş devralan Obama’nın en son istediği şey Suriye’deki savaşın bir parçası haline gelmek. Operasyonun asıl amacı “kimyasal silaha karşı sessiz kalmadık” demek. Ama bunun da ötesinde ABD’nin sözünü tuttuğunu göstermek. Obama’nin “kırmızı çizgi” açıklamasına rağmen kimyasal silah kullanımına müdahale etmemiş olması geçtiğimiz aylarda “ABD Başkanı boş tehditlerde bulunamaz” şeklinde eleştirilmişti. Obama, Suriye’ye müdahale kararı alırken biraz da bu yargının önüne geçmek istiyor. Bir yandan da operasyonu olabildiğine hızlı ve ucuza tamamlayarak Amerikan kamuoyundan gelecek tepkilerin önüne geçmek istiyor.

Yunanistan kullanılabilir
Peki Türkiye bu operasyonun neresinde yer alacak? ABD’nin İncirlik’i kullanma imkânı, Türkiye’nin de onayıyla, elbette var. Ancak şimdilik başka seçenekler üzerine duruluyor. ABD’nin Yunanistan’ın Girit ve Mora’daki askeri üslerini ulaştırma amaçlı kullanmak için izin aldığı konuşuluyor. Bir iddiaya göre ABD, Türkiye’nin Esad karşıtı tavrı çok sert olduğu için İncirlik’i kullanmak istemiyor. Beyaz Saray ise bu iddialarla ilgili şimdilik “spekülasyon” yanıtını veriyor. İncirlik Üssü’nün kullanılması halinde buraya karşı saldırı düzenlenebileceği korkusu da var. Türkiye veya Ürdün’ün operasyonun merkezi olarak kullanılması ihtimali bu yüzden şimdilik gündeme gelmedi. 
ABD olası bir operasyonda savaş gemilerini kullanmayı tercih edebilir. ABD’nin Akdeniz’de 6. Filo kapsamında dört adet Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyeri var. Bu gemilerin her birininin 100 Tomahawk füzesi taşıma kapasitesi bulunuyor. ABD’nin, gece, sivillerin sokakta olmadıği bir saatte askeri hedefleri bunlarla vuracağı tahmin ediliyor.

Gönüllüler koalisyonu
Şimdi Amerika’nın önündeki  engel güçlü bir “gönüllüler koalisyonu” kurmak. BM Güvenlik Konseyi’nden operasyon kararı çıkma ihtimali olmadığı için ABD’nin İngiltere, Fransa, Kanada, Avustralya gibi ülkelerin bir araya gelerek hareket etmesi bekleniyor. Türkiye’nin de olası bir koalisyona katılmaya gönüllü olduğu biliniyor. Amerikan yasalarına göre başkanın savaş açmak için Kongre’den izin alması gerekiyor. Ancak Obama, Libya operayonu öncesinde bunun savaş sayılamayacağını söyleyerek kendi başına hareket etmişti. Suriye’ye saldırı kararının kesinleşmesi halinde yine aynı yolu izleyeceği tahmin ediliyor.

Milliyet
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.