1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BATI DÜNYASI, MISIR'DAKİ KATLİAMI "ÜZÜNTÜYLE" KARŞILADI
BATI DÜNYASI, MISIR'DAKİ KATLİAMI "ÜZÜNTÜYLE" KARŞILADI

BATI DÜNYASI, MISIR'DAKİ KATLİAMI "ÜZÜNTÜYLE" KARŞILADI

Batı dünyası, Mısır'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtı göstericilere yönelik katliamı karşısında "üzüntüsünü" dile getirdi.

A+A-

Batı dünyası, Mısır'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtı göstericilere yönelik katliamı karşısında "üzüntüsünü" dile getirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Mısır'daki şiddeti kınayarak, yeni siyasi realiteler ışığında taraflara tavırlarını yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu. Ban, Mısır yönetiminin göstericilere şiddet kullanarak karşılık vermesini üzüntüyle karşıladığını ifade etti.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır'daki olayları büyük bir kaygı ile takip ettiklerini belirterek, şiddetin herhangi bir çözüm olmayacağını ifade etti. Ashton, Mısırlı yetkililere itidal çağrısında bulundu.

ABD, Mısır'daki olaylarla ilgili kınama mesajı yayımladı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, göstericilere yönelik şiddetin ülkede demokrasi ve istikrarın sağlanmasını zorlaştıracağı belirtildi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Mısır'daki şiddetin ülke için ileriye gitmeyi daha da zorlaştırmaktan başka bir şey yapmadığını belirterek, şiddetin Mısır'ın geçici hükümetinin verdiği taahhütlere ters düştüğünü vurguladı. Earnest, Kahire'de olanları tüm dünyanın izlediğini ifade ederek, itidal çağrısında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, hükümet olarak Mısır'da şiddetin tehlikeli yükselişinden son derece endişeli olduklarını söyledi. Westerwelle, ülkede geçici yönetimin barışçıl gösterilere izin vermesini umduklarını belirtti. Alman hükümetinin sözcüsü Steffen Seibert de başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, Alman hükümetinin, Mısır'da tüm tarafların itidalli davranması ve mutlaka şiddetten kaçınması çağrısında bulunduğunu ifade etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague da Mısır'da yükselen şiddet ve karışıklıklardan derin endişe duyduklarını söyledi. Ülkede barışçıl çözüm için yapılan diplomatik girişimlerin sonuç vermemesinin hayal kırıklığı oluşturduğunu vurgulayan Hague, iki tarafın can kayıplarından üzüntü duyduklarını belirtti.

Fransa, Kahire'de meydana gelen olaylardan üzüntü duyduğunu ifade ederek, taraflara sükunet çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Kahire'de göstericilerin tahliye edilmesi sırasında meydana gelen olayların derin üzüntüyle karşılandığı belirtildi. Fransa'nın, müdahale sırasında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilediği kaydedilen açıklamada, şiddet olaylarının bir an önce sona ermesi gerektiğine işaret edildi.

İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino da Mısır'daki can kayıplarından derin üzüntü duyduklarını açıklayarak, tarafları ülkede şiddetin derhal son bulması için hemen harekete geçmeye çağırdı. Bonino, güvenlik güçlerinin kontrollü davranarak, herhangi şiddete teşebbüse mahal vermemesi gerektiğine vurgu yaptı.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yayımladığı mesajda, Mısır'da meydana gelen olayları büyük bir endişeyle karşıladıklarını belirtti. Bildt, "Mısır'da katliamı ve şiddeti kınıyorum. Ana sorumlu rejim güçleridir. Siyasi süreci restore etmek son derece zor" dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.