1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. DÜNYA'NIN MERKEZİ MEĞER...
DÜNYA'NIN MERKEZİ MEĞER...

DÜNYA'NIN MERKEZİ MEĞER...

DÜNYA'NIN MERKEZİ MEĞER...

A+A-

Dünya’nın merkezinde, iki farklı bölge olduğu ortaya çıktı.

Çinli ve ABD’li bilim insanlarının yaptığı araştırma, Dünya’nın merkezinde, iki farklı bölge olduğunu ortaya çıkardı. Keşif, Dünya’nın oluşumu ve tarihine ışık tutacak.

4300 DERECE SICAKLIKTA

Yoğunluk ve ağırlık bakımından en ağır elementlerin yer aldığı çekirdekteki demirnikel karışımı, çok yüksek basınç ve sıcaklık etkisiyle kristal çekirdeğin 4300 derece sıcaklığa sahip olduğu sanılıyor.

“Nature Geoscience” dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Dünya’nın merkezindeki demir kristallerinin yapısı, çekirdeğin dış kısmındakilerden farklı.

Sismik izleme...

Bilim insanları, yeryüzünün 5 bin kilometre derinliğine inecek herhangi bir kazma işleminin yapılamaması nedeniyle çekirdeğin yapısını incelemek için depremlerin neden olduğu hareketleri
araştırdı. Deprem dalgalarının yeryüzünün farklı katmanlarında nasıl değişiklik gösterdiğini analiz ettiklerini anlatan Illinois Üniversitesi’nden Prof. Dr. Xiaodong Song, elde ettikleri verilerin merkezinin iç ve dış çekirdek olarak iki parçadan oluştuğunu gösterdiğini belirtti.

Prof. Dr. Song,

 

Çekirdekteki kristallerin iki farklı şekilde dizildiğinin keşfinin, kristallerin farklı koşullar altında oluştuğuna ve gezegenin yaklaşık 500 milyon yıl önce çok büyük bir değişime uğradığına
işaret ettiğini söyledi. Henüz ne olduğu bilinmeyen değişimin, Dünya’nın manyetik alanını da etkilediği ve ekvator ekseniyle kutup ekseninin yer değiştirmesine neden olduğu sanılıyor.

geze.jpg

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.