1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. HSBC'DEN ŞOK SKANDAL
HSBC'DEN ŞOK SKANDAL

HSBC'DEN ŞOK SKANDAL

HSBC'den şok skandal

A+A-

 

Guardian gazetesi dünyanın ikinci en büyük bankası HSBC'nin İsviçre kolunun farklı ülkelerden binlerce varlıklı müşterisinin vergi kaçırmasına ve paralarını gizlemesine yardımcı olduğunu yazdı.


Skandal Guardian, BBC, Le Monde ve merkezi Washington'da bulunan Uluslararası Araştırmacı gazeteciler Konsorsiyumu'nun ortak çabasıyla ortaya çıkarıldı.

Gazeteye göre 2005-2007 yıllarını kapsayan dosyalar, toplam hacmi 120 milyar dolara yaklaşan 30 binden fazla hesaba ışık tuttu. Bankanın bu dönemde, müşterilerinin düzenli olarak çoğunlukla döviz olmak üzere yüksek miktarlarda nakit çekmesine izin verdiği, varlıklı müşterilerine Avrupa'daki vergilerden kurtulmasına sağlayacak hesaplar açtığı belirtiliyor.

Guardian’a göre HSBC bazı beyan edilmemiş kara hesapların yerel vergi makamlarından gizlenmesine yardımcı oldu ve uluslararası suçlulara, yolsuzluğa karışmış iş insanlarına ve yüksek risk grubundaki bireylere kapı açtı.

Merkezi Londra'da bulunan HSBC, sızdırılan belgelerle ilgili olarak "geçmişteki mevzuata uyum ve denetim hatalarını" kabul etti ve o dönemde bankada kararların daha çok ülke bazında alındığını, 2011'den sonra İsviçre'deki uyum standartlarının yükseltildiğini açıkladı.2007'den sonra İsviçre'de HSBC'nin standartlarına uymayan birçok kişinin hesabının kapatıldığı da belirtildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.