1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İDAMDAN DÖNDÜ, MİLYONLUK TAZMİNAT PEŞİNDE!
İDAMDAN DÖNDÜ, MİLYONLUK TAZMİNAT PEŞİNDE!

İDAMDAN DÖNDÜ, MİLYONLUK TAZMİNAT PEŞİNDE!

ÇİN'DE TECAVÜZ SUÇUNDAN İDAMLA YARGILANAN VE 12 YIL HAPİS YATAN BİR KİŞİNİN SUÇSUZ OLDUĞU ANLAŞILDI

A+A-

SERBEST BIRAKILAN MAĞDUR TAZMİNAT DAVASI AÇTI

Çin'de tecavüz suçlamasıyla yargılanarak 12 yıl hapis yatan Li Huayliang adlı vatandaş, suçsuz olduğu anlaşılıp salıverildikten sonra mahkemeye 3,79 milyon yüenlik (yaklaşık 1,15 milyon lira) tazminat davası açtı.

Çin resmi basınındaki haberlere göre, Li Huayliang (47), 2001'de 13 yaşındaki bir kıza tecavüz ettiği suçlamasıyla tutuklanmıştı. Li, 2004'te ülkenin orta kesimindeki Hınan eyaletindeki Pingdingşan Orta Halk Mahkemesi tarafından delil yetersizliği sebebiyle tutuklu yargılanmaya devam etmişti.

Bu süreçte mahkeme, Li'nin idam cezası alması için uğraşılacağını açıkladığı için yargılama süreci Çin'de "garantili idam davası" şeklinde anılmaya başlamıştı. Buna karşın Li , suçu sabit görülecek ölçüde yeterli delil olmadığı gerekçesiyle geçen ay sonunda suçsuz bulunarak salıverilmişti.

Li, bunun üzerine 12 yıl boyunca haksız yere hapis yatmasına neden olduğu için Pingdingşan Orta Halk Mahkemesine 3,79 milyon yüen tutarında tazminat davası açtı ve yerel polis ile yargı makamlarının kendisinden özür dilemesini talep etti.

Avukatları Li'nin tutukluluğu nedeniyle yüksek tansiyon ve kalp hastası olduğunu, müvekkillerinin yıllar önce baskı altında suçu kabul ettiğini savunuyordu.

"Garantili idam davası", Çin kamuoyunda uzun yıllardır ilgiyle takip ediliyordu.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.