1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. IŞİD'İN BOMBA PLANI YASAK KARARINI ALDIRDI
IŞİD'İN BOMBA PLANI YASAK KARARINI ALDIRDI

IŞİD'İN BOMBA PLANI YASAK KARARINI ALDIRDI

IŞİD'in bomba planı yasak kararını aldırdı

A+A-

ABD ve İngiltere'nin peş peşe duyurduğu elektronik cihaz yasağında bu yılın başında elde edilen bir istihbarat rol oynadı. Terör örgütü IŞİD, bazı üyelerini gizli bomba yerleştirilmiş elektronik cihazlarla tarifeli uçaklara bindirmeyi planlıyor. İngiliz basını ise, Yemen'deki El Kaide baskınında söz konusu istihbarata ulaşıldığını yazdı.

ABD ve İngiltere'nin Türkiye'nin dahil olduğu bazı ülkelerdeki havalimanlarında getirdiği elektronik cihaz yasağının perde arkası aralandı.

Amerikan ABC News, terör örgütü IŞİD'in tehditleri nedeniyle söz konusu kararın alındığını duyurdu. ABC'nin haberine göre, bu yılın başlarında terör örgütünün bazı üyelerini gizli bomba yerleştirilmiş elektronik cihazlarla ABD'ye giden tarifeli uçaklara bindireceği istihbaratı elde edildi.

Washington yönetimi, istihbaratı geçerli kabul ederek sekiz ülkeyi kapsayan adımı attı.

ABC'ye konuşan istihbarat kaynakları, yasaktan etkilenen havalimanları için doğrudan bir istihbarat toplanmadığını ancak diğer ülkelerden gelen bilgilerle eşleştirme yapılarak kararın alındığını söyledi.

İngiliz basını: Konuşmalar tespit edildi

İngiliz basını ise, IŞİD'le birlikte El Kaide'nin de tehdit listesinde bulunduğunu yazdı.

Financial Times, Batılı istihbaratçıların, yasağın, ileri teknolojiyi içeren bomba yapımı konusunda uzman olarak görülen El Kaide'nin Yemen'deki kolunun yarattığı tehditler nedeniyle alındığını söylediğini sayfalarına taşıdı.

Daily Telegraph ise, haberinde hem Yemen'deki El Kaide hem de Somali'deki Eş Şebab örgütünden söz etti:

"İstihbaratın, Ocak ayında ABD özel komandoları tarafından gerçekleştirilen ve Arap Yarımadası El Kaidesi'ni hedef alan baskından geldiğine inanılıyor. ABD Başkanı Donald Trump o dönemde 'baskında önemli bilgilere erişildiğini' söylemişti.

O dönemki haberlerde, Arap Yarımadası El Kaidesi'nden bomba yapıcı İbrahim El-Asiri'nin, uçaklara sokulabilen, sıkıştırılmış bomba yapmaya çalıştığı belirtilmişti. ABD savunma uzmanları ayrıca, son haftalarda militanlar arasında, patlayıcıları bilgisayarda taşımak üzere yapılan konuşmaların arttığını tespit etti.

1-390.jpeg

Geçen yıl, Eş Şebab örgütü Somali'nin Mogadişu kentinden kalkan bir uçakta patlayıcı yüklü bir diz üstü bilgisayarı kullanarak, uçağın bir tarafından delik açılmasını sağlamıştı."

British Airways ve Easyjet de listede

ABD'nin dün duyurduğu yasak kararına göre, uçak yolcuları cep telefonundan büyük bütün elektronik cihazları artık yanlarına alamayacak. Listede Türkiye, Ürdün, Fas, Suudi arabistan, Kuveyt, Katar, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri bulunuyor. Yasak, Türk Hava Yolları (THY), Royal Jordanian, EgyptAir, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates ve Etihad Airways'i kapsıyor.

THY, dün öğle saatlerinde yaptığı açıklamayla ABD'ye gidecek yolcularından elektronik cihazlarını kabine getirmemelerini istedi.

ABD'den saatler sonra İngiltere de, altı ülkeden gelen direkt uçuşlar için aynı yasak kararını aldığını ilan etti. Bu ülkeler Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır, Tunus ve Suudi Arabistan. İngiltere, ABD'den farklı olarak İngiliz havayolu şirketleri olan British Airways ve Easyjet'i de yasak kapsamına aldı.

Yasakların hafta sonuna kadar hayata geçmesi bekleniyor.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.