1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İŞTE DÜNYANIN 28 SENEDE DEĞİŞİMİ
İŞTE DÜNYANIN 28 SENEDE DEĞİŞİMİ

İŞTE DÜNYANIN 28 SENEDE DEĞİŞİMİ

Google, yayınladığı görüntülerle dünyanın geçirdiği 28 yıllık değişimi gözler önüne serdi.

A+A-

Google, uydu görüntülerine dayandırdığı dünyanın 28 senede geçirdiği değişimi gösteren çeşitli animasyonlar yayınladı. Dünyanın 28 senede geçirdiği değişim bir nefes alıp verme süresine sığdırılmış. Çöl ortasındaki cennet sayılan Dubai'nin geçirdiği değişim, Columbia Buzulu'nun erimesi, Brezilya yağmur ormanların uğradığı tahribat... gibi görüntüler sosyal medyada büyük ilgi çekerken, doğanın insan eliyle nasıl değiştiği ya da insanoğlunun verdiği büyük zararı gözler önüne seriyor. 

BREZİLYA ORMANLARINDAKİ TAHRİBAT 



Brezilya'da yağmur ormanlarınının yok edilip yerine "kanola" ya da "soya fasülyesi" tarlalarına çevrilmesi, google görüntülerine böyle yansıdı. Bu durum çevrecilerin büyük tepkisini çekerken dünyanın akciğerleri sayılan Brezilya'daki yağmur ormanları günden güne yok oluyor. 


ÇÖL ORTASINDAKİ CENNET: DUBAİ



Son yılların en bilinen tatil merkezlerinden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Dubai kenti, bu duruma en iyi örneklerden. 1990'ların başında sıradan bir balıkçı kasabası olan Dubai, 2010'lu yılların en gözde tatil ve iş merkezlerinden biri haline geldi. Görüntülerde sahile yapılan palmiye şeklindeki kara parçaları ve dünya biçimindeki takımadalar net bir şekilde görülebiliyor



COLUMBİA BUZULUNUN ERİMESİ 

Görüntülerde Alaska'daki Columbia Buzulu'nun 28 sene içinde yaşadığı erime net bir biçimde belli oluyor. Buzul eridikçe arkasında bir körfez bıraktığı görülüyor. Günümüzde devasa buzuldan geriye çok küçük bir parça kaldı.




SUUDİ ARABİSTAN ÇÖLLERİNDEKİ YEŞİL ALANLAR

Dünya'nın en kurak bölgelerinden biri olan Suudi Arabistan'da çöllere tarım alanları kurmak oldukça zor ve pahalı bir işlem. Çöllerin üzerine kurulan yeşil alanların çoğalması açıkça görülebiliyor. 




LAS VEGAS ŞEHRİ 

Kumarhaneleriyle ünlü Las Vegas şehri, ABD'nin ve dünyanın sayılı eğlence merkezlerinden biri olurken, her yıl milyonlarca turisti de ağırlıyor. Las Vegas'ın geçirdiği değişim Google görüntülerine de yansıyor. 




URMİYE GÖLÜ İRAN 

İran'ın en büyük gölü olan Urmiye tuz gölü 28 yılda neredeyse yarı yarıya kurudu. Tam bir çevre felaketi yaşayan gölün kurumasından İran küresel ısınmayı sorumlu tutarken yetkililer çarpık kentleşme, evsel - endüstriyel atıklar ve yanlış tarım politikaların da suçlu olduğunu belirtiyorlar. 




WYOMING KÖMÜR MADENLERİ 

ABD'nin Wyoming eyaletindeki Powder nehri havzasındaki kömür madenleri, dünyanın en büyük kömür madenleri bölgesi olarak biliniyor. Maden aramalarının coğrafyayı nasıl değiştirdiği açıkça görülüyor. 


Kaynak:Akşam

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.