1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. JUNO UZAY ARACI JÜPİTER YOLUNDA
JUNO UZAY ARACI JÜPİTER YOLUNDA

JUNO UZAY ARACI JÜPİTER YOLUNDA

Jüpiter gezegenini araştırmak üzere uzaya fırlatılan Juno uzay aracı, Dünya'nın çekim gücünden faydalanarak kendisini Jüpiter'e yöneltecek önemli manevrasını yarın gerçekleştirecek.

A+A-

Jüpiter gezegenini araştırmak üzere uzaya fırlatılan Juno uzay aracı, Dünya'nın çekim gücünden faydalanarak kendisini Jüpiter'e yöneltecek önemli manevrasını yarın gerçekleştirecek.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından 2 yıl önce fırlatılan, 3 ton 267 kilogram ağırlığındaki Juno, Dünya'nın çekim gücünden yararlanmak amacıyla yarın yapacağı sapanla fırlatılmayı andıran manevrayla yeryüzünün sadece 560 kilometre üzerinden hızla geçerek Jüpiter'e yönelecek.

Juno, fırlatıldığı yıllarda bu ağırlıktaki bir uzay aracını doğrudan Jüpiter'e gönderecek güçte bir motorun bulunmaması nedeniyle Jüpiter'e gidebilmek için Dünya üzerinde yapacağı bu önemli manevraya ihtiyaç duyuyor. Jüpiter'e gidebilmesi için gerekli itiş gücünün yarısını fırlatıldığı Atlas 5 roketinden alan Juno, geri kalan itiş gücünüyse Dünya üzerinde yapacağı manevrayla elde edecek.

NASA tarafından 5 Ağustos 2011'de uzaya fırlatılan ve Jüpiter sistemine Temmuz 2016'da varması öngörülen Juno, Jüpiter gezegeni üzerinde 1 yılı kadar dönerek bilimsel incelemelerde bulunacak. Juno, gezegen etrafındaki dönüşleri sırasında, üzerinde bulunan 8 bilimsel aygıtı kullanarak, Jüpiter'in, atmosferi, yerçekimi ve manyetik alanı üzerinde incelemeler yapacak. Uzay aracının bu bilimsel incelemelerle Jupiter'in kökeni, yapısı ve çekirdiğinin sıvı mı, katı mı olduğu da dahil olmak üzere meydana geldiği alaşım hakkında bilim adamlarına önemli bilgiler sağlaması bekleniyor.

Her biri 10 metre uzunluğunda 2,7 metre genişliğinde 3 büyük güneş paneli taşıyan Juno, Güneş sisteminin dış kesiminde yer alan bir sistemi ziyaret eden olan ilk güneş enerjisiyle işleyen uzay aracı olacak. Juno'nun yerine getireceği uzay görevinin NASA'ya maliyeti 1,1 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

Juno uzay aracı adını, Roma ve Yunan mitoljilerinde söz edilen tanrıça Juno'dan alıyor. Juno'nun ziyaret edeceği Jüpiter gezegeni de ismini Roma mitolojisinde aynı adla geçen bir tanrıdan alıyor. Yunan mitolojisindeki diğer adı Zeus olan Jüpiter, mitolojide, yaptığı kötü işleri bulutların arasında gizleyebilen bir tanrı olarak geçiyor. Mitolojiye göre tanrıça Juno ise sis perdesinin içini görerek eşi Zeus'un neyin peşinde olduğunu anlama yeteneğine sahip bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.