1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. KIRTASİYE ÜRÜNLERİ ÇOCUĞUNUZ İÇİN NE KADAR GÜVENLİ?
KIRTASİYE ÜRÜNLERİ ÇOCUĞUNUZ İÇİN NE KADAR GÜVENLİ?

KIRTASİYE ÜRÜNLERİ ÇOCUĞUNUZ İÇİN NE KADAR GÜVENLİ?

"markasız ve kaynağı belirsiz ürünlerin başta kanser olmak üzere obezite, hiperaktivite, sinir sistemi ve bağışıklık sistemi gibi pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor"

A+A-

Okulların açılması yaklaşırken aileler için kıyafet kadar kırtasiye ürünleri alışverişi de başladı. Kırtasiye ürünleri alışverişinde ise en önemli nokta “güvenirlilik” oluyor. Özellikle ithal ürünlerde çocuklarda sağlık sorunlarına yol açan kimyasallar kullanılıyor.

Bu soruların yanıtlarını Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet Şendil ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz veriyor.

Şendil, “tüketicilerin mutlaka ithalatçısı ya da üreticisi belli, etiketli yani kimliği olan kırtasiye ürünleri satın almayı tercih etmeleri gerekiyor” diyor.

HANGİ MARKALI ÜRÜNLER TERCİH EDİLMELİ?

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz’ın ailelere uyarı da okul alışverişinde markasız ve kaynağı belirsiz ürün almamaları oluyor. Okul araç gereçlerinde çocuklar için seçilecek markasız ve kaynağı belirsiz ürünlerin başta kanser olmak üzere obezite, hiperaktivite, sinir sistemi ve bağışıklık sistemi gibi pek çok sağlık sorununa yol açacağına değinen Korkmaz şöyle konuşuyor:

KIRTASİYE ÜRÜNLERİ İÇİN EN GÜVENLİ YOL NEDİR?

Velilerimizin bu risklere karşı çocuklarımızı korumak için okul alışverişi yaparken dikkat etmeleri gereken basit ancak etkili yöntemler vardır. Bir ürünün ilgili standarda uygun üretilip üretilmediği, dolayısıyla sağlığa zararlı maddeler içerip içermediği ancak laboratuvar ortamında yapılan testlerle tespit edilebilir.

TSE MARKASINA VE CE İŞARETİNE DİKKAT EDİN

Bu testlerin sonucunda ürünün standarda uygun olduğu, üzerinde taşıdığı işaret ve markalarla tescillenir. Çocuklarımızı kırtasiye ürünleri ile ilgili olası risklerden korumanın en güvenilir yolu, alışverişlerde markalı ürünleri tercih etmektir. Dikkat edilmesi gereken markalar TSE ve CA işaretleri olanlar. TSE markası ürünlerin ilgili standart uygunluğunun sağlıklı, güvenli ve kaliteli olduğunu, CE işareti ise ürünlerin standartlarda öngörülen güvenlik şartlarına, performans ve kalite kriterlerine uygunluğunu belgeler.”

OYUNCAKLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NEDİR?

Korkmaz bazı oyuncakların da ağır metal içerdiğine dikkat çekerek, aileleri bu konuda da şöyle uyarıyor:

“Oyuncak ve kırtasiye ürünleri satın alınırken, ürünün fiyatı değil, geçtiği testler ve sahip olduğu belgeler alıcı için kriter olmalıdır. Kokulu ürünler çocuklara verilmemelidir. Oyuncaklarda, Bazı Elementlerin Göçü standardında verilen limitlerin üzerinde ağır metal olmamalıdır. Yumuşatılmış oyuncaklarda ftalat gibi sağlığa zararlı maddeler limitlerin üzerinde olmamalıdır. Yüz boyası, dövme kalemi gibi deri üzerine uygulanan kozmetik ürünlerde dermatolojik testlerden de geçmiş, güvenilir markalar tercih edilmelidir. Parmak boyası ve oyun hamuru gibi daha küçük yaş gruplarının kullandığı, ağza götürülme olasılığı yüksek ürünlerde de güvenilir markalardan şaşılmamalıdır.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.