1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. MİLYONER ÇİFT TÜM SERVETİNİ HARCADI!
MİLYONER ÇİFT TÜM SERVETİNİ HARCADI!

MİLYONER ÇİFT TÜM SERVETİNİ HARCADI!

Herşey denizde o cesedi görmeleriyle başladı.

A+A-

Milyoner çift, servetlerini göçmen mezarlığına dönen Akdeniz'de hayat kurtarmaya adadı. Kendi bütçeleriyle aldıkları gemiyle ağustostan bu yana 2 bin göçmenin boğulup ölmesini engellediler


Regina Catrambone, başarılı bir İtalyan iş kadını. Eşi Christopher, ABD vatandaşı. Yedi yıldır Malta'da yaşıyorlar. İkisi de henüz 30'larında. Milyonerler. Yani yatları, katları, spor arabaları, her şeyleri var. Ama onlar rahat bir yaşam sürmek yerine hayatlarını ve servetlerini göçmenlere adamış durumdalar. Sorularımı yanıtlayan Regina Catrambone, olayların nasıl geliştiğini "Her şey birkaç ay önce başladı. Akdeniz açıklarında teknemizle tatil yapıyorduk. Denizde beyaz bir mont gördük. Kaptana yanına yaklaşmasını söyledik. Beyaz montun altından cansız bir beden çıktı. Afrikalı kaçak göçmendi. Avrupa'ya gitmek isterken boğulmuştu. İşte o zaman göçmenler için bir şeyler yapmamız gerektiğine karar verdik" diyerek anlatıyor. Geçen ekim ayında İtalya'nın Lampedusa Adası açıklarında 360'tan fazla göçmenin ölümünü televizyondan izlemeleri ise son nokta olmuş. Daha fazla vakit kaybetmemeleri gerektiğinden emin bir şekilde kolları sıvamışlar.

1900 KİŞİYİ KURTARDILAR

Projelerine 'Açık Deniz Mültecilere Yardım İstasyonu' ismini veren çift, ilk iş olarak 40 metrelik bir gemi satın aldı. Phoenix ismini verdikleri gemiyi son teknolojiyle tam teçhizat donattılar. Akdeniz'deki göçmenleri bulmak için iki adet insansız hava aracı, gece görüşlü kameralar ve acil durumlar için iki adet hücum botunu gemilerine eklediler. Çoğu eski deniz subayı olan 16 kişiyi mürettebatlarına katıp demir aldılar. Ekibin operasyon yöneticisi Malta'nın eski Genelkurmay Başkanı Martin Xuereb. İki aydır Akdeniz'deler. Amaçları Afrika'dan Avrupa'ya ulaşmak isterken boğulma tehlikesi geçiren göçmenleri kurtarmak. Kendilerini 'göçmenlere denizde yardım eden dünyanın ilk özel kuruluşu' olarak tanımlayan Christopher Catrambone amaçlarını "Yeni bir başlangıç için yola çıkan insanların bu şekilde can vermesi kabul edilir gibi değil. Bir kişiyi bile kurtarmak bizim için onur" sözleriyle özetliyor. Eşi ile sürekli gemide bulunan Regina Catrambone ise "Şimdiye kadar kaç kişiyi kurtardınız?" soruma şöyle cevap verdi: "Phoenix, ilk kez 26 Ağustos'ta demir aldı. İlk görevimiz 14 Eylül'de son bulacak. Ancak 20 Eylül'de 14 Ekim'e kadar sürecek yeni bir arama kurtarma çalışmasına başlayacağız. Henüz bütçemiz 60 gün boyunca denizde kalmaya yetiyor. Ancak gelecek yıl yeniden denize açılacağız. Şimdiye kadar direkt olarak bin 500 göçmeni kurtardık. Dün gece (11 Eylül Perşembe) de İtalyan donanmasının 390 göçmeni kurtarmasına yardımcı olduk. Güvenli bir şekilde yetkililere teslim ettiklerimiz arasında 100'den fazla çocuk var. Hatta iki günlük bebeği de kurtardık bir keresinde. Göçmenlerden bir kısmı Suriye ve Filistin'dendi. Ancak çoğunluğu Afrika'dan Avrupa'ya kaçmak isteyenler." BBC'ye konuşan Christopher 60 gün denizde olmaları için 2 milyon avrodan fazla bütçeye ihtiyaçları olduğunun altını çizdi.

SU, YİYECEK TEMİN EDİLİYOR



Regina Catrambone, günlük rutinlerini ve göçmen kurtarma stratejilerini ise şu sözlerle anlattı: "Güne bütün mürettebat toplanıp günlük programı yapmakla başlıyoruz. İki adet insansız hava aracımız, kaçak göçmenleri taşıyan tekneleri tespit ediyor. Daha sonra Phoenix, göçmen teknesinin yanına ulaşıyor. Botlarımızla tekneye gidiyoruz. Bu sırada bölgedeki sahil güvenlik ekipleriyle irtibat kurulmuş oluyor. Malta veya İtalya sahil güvenlik ekipleri gelene kadar, göçmen botuna su, yiyecek ve can yeleği aktarıyoruz. Eğer tabii teknenin su aldığını ya da tıka basa dolu olduğunu görürsek, göçmenlerin bir kısmını Phoenix'e çıkarıyoruz.

GÖÇMEN MEZARLIĞI

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) verilerine göre bu yılın başından beri Akdeniz üzerinden Avrupa'ya 124 binden fazla göçmen geldi. Göçmenlerin yaklaşık 100 bini İtalya'ya ulaştı. Sayının bu denli yüksek olmasında Suriye ve Libya'da yaşanan kriz var. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları da mülteci sayısını artırdı. Ancak göçmenlerin büyük kısmı hâlâ Somali ve Eritre başta olmak üzere diğer Afrika ülkelerinden geliyor. UNCHR'nin son açıkladığı sayılara bakıldığında ise bu yılın başından beri Akdeniz'de 2 binden fazla göçmenin hayatını kaybettiği görülüyor. Bu ölümlerin bin 600'ü haziran ayından bu yana gerçekleşti.  

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.