1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. MISIR'DA BÜYÜK GERİLİM!
MISIR'DA BÜYÜK GERİLİM!

MISIR'DA BÜYÜK GERİLİM!

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi istifaya zorlamak veya erken seçim kararı aldırmak amacıyla çeşitli muhalif parti ve hareketlerin oluşturduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi ile Temerrüd (İsyan) Hareketi'nin organize ettiği gösteriler ülke genelinde deva

A+A-

Mısır'da muhalefetin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye karşı başlattığı protestolar ile destek verenlerin gösterileri devam ederken, taraflar arasındaki "imza savaşları" da sürüyor  Muhalefetin oluşturduğu Temerrüd (İsyan) hareketi liderlerinden Mahmud Bedir, bugün sabah, Mursi'nin istifa ederek erken seçim kararı alması için 22.134.460 imzaya ulaştıklarını açıklamıştı. 

MURSİ'YE DESTEK VERENLER 26 MİLYON

Mursiye destek veren Tecerrüd (Destek) Hareketi ise bugün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, Mursi'ye destek için topladıkları imza sayısının 26 milyona ulaştığını açıkladı. Mısır'da İsyan Hareketi 1 ay önce başlattığı imza kampanyası ile Mursi'ye halk desteğinin azaldığını göstermeyi hedefliyordu. 

7 KİŞİ ÖLDÜ

Gösteriler başta başkent Kahire olmak üzere tüm şehirlerde devam ederken, Şarkıyye vilayetine bağlı Ebu Hammad ilçesinde muhalifler ve "baltacı" olarak tabir edilen suç grupları, Müslüman Kardeşler'e ait bir irtibat bürosunu ateşe verdi. Saldırı sonucu söz konusu irtibat bürosu tamamen yanarken, bir kişi ölürken, çatışmalarda ülke genelinde toplam 7 kişi hayatını kaybetti.

TREN SEFERLERİ KESİLDİ

Protestocuların İskenderiye ile Kahire arasındaki demiryolunu kesmeleri sonucunda ülkenin bu iki kenti arasındaki tren seferlerinin yapılamadığı bildirildi. 

Mısır Sağlık Bakanlığı gösteriler ile ilgili hastanelerde olağanüstü durum ilan ederken, Tahrir Meydanı'nda görev yapan gönüllü doktorlar da muhtemel olaylar için hazırlıklı olduklarını açıkladı. 

Tahrir Meydanı'ndan Mursi'ye karşı "Git" sloganları yükselirken, Nasr City'de binlerce kişi Mursi'ye destek gösterilerine devam etti. Mübarek'in memleketi Münifiye'de binlerce kişi kent meydanında Mursi'ye karşı miting düzenliyor. 

GUNEYMİ'NİN EVİ KUŞATILDI

Mursi karşıtı yüzlerce kişi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi üyesi Mustafa el-Guneymi'nin evini kuşattı.

Guneymi'nin Garbiyye'deki evinin etrafında toplanan göstericiler, İhvan ve Mursi aleyhinde slogan attı. Göstericiler, Mursi'nin derhal görevini bırakmasını ve erken seçime gidilmesini istedi.

Mahalle sakinlerinin araya girmesi üzerine göstericiler, kuşatmayı sona erdirerek olaysız şekilde bölgeden ayrıldı.

'MURSİ YA GÖREVİ BIRAKACAK YA DA'...

Mısır'daki muhalif partilerden Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri Hamdin Sabbahi, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye acilen görevi bırakması çağrısında bulunarak, "Ya kendi isteğinle görevi bırakırsın ya da halk seni buna zorlar" dedi. 

Sabbahi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan), Mısırlı muhaliflerin teşkilat bürolarını ateşe verdiği yönündeki suçlamalarına ilişkin "Bizler şiddeti kınıyoruz. Bizim tarihimizde şiddet yoktur. Ancak şiddetten bahseden bazılarının tarihinin, masum insanların kanlarıyla kirlenmiş olduğunu görüyoruz"  açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde toplanan kalabalığa konuşan Temerrud (İsyan) hareketinin koordinatörü Mahmud Bedir de, Mursi'ye görevi bırakması çağrısında bulundu.

Gösterilerin sadece 30 Haziran'la sınırlı olmayacağını söyleyen Bedir, cumhurbaşkanlığı sarayı önünde toplanan Mısırlıların rejim devrilinceye kadar gösterilere devam edeceğini söyledi. 

49 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Mısır güvenlik güçlerinin çeşitli kentlerde düzenledikleri operasyonlarda silah, molotof kokteyli ve bıçak bulunduran 49 kişinin göz altına alındığı bildirildi.

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre İskenderiye Kahire karayolunda 18 kişi bir minibüste çok sayıda silah ile birlikte yakalanırken, Kahire'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı (el-İttihadiye) yakınlarında silah ve molotof kokteyli bulundurdukları gerekçesiyle 5 kişinin göz altına alındığı kaydedildi.

Öte yandan Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) genel merkezinin bulunduğu Mukattam Bölgesi'nde de, polisin bir eve düzenlediği operasyonda molotof ve bıçak bulunduran 26 kişinin göz altına alındığı belirtildi.

Kaynak:AA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.