1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. MUCiZEVi LEZZET: Belem turtası
MUCiZEVi LEZZET: Belem turtası

MUCiZEVi LEZZET: Belem turtası

bir kez tadına bakan bir kez daha yiyebilmek için Lizbon’un yolunu tutuyor!

A+A-

Portekiz’de sadece bir pastanede satılan ve tarifi beş kişi tarafından bilinen Belem turtasını tekrar yemek için Lizbon’a giden tursitler var!

 

Portekiz’in güzel başkenti Lizbon’da, Belem semtinde bulunan bir pastaneyi takdim etmek istiyorum size: Pastéis de Belém!
Dışarıdan bakınca çok da albenisi olan bir yer değil açıkçası, şanını bilmeseniz dikkatinizi     çekmez önünden geçerken... Tabii bu söylediğim, soğuk kış günleri için geçerli! Turistin bol olduğu yaz günlerinde önündeki uzun kuyruğu fark etmemeniz mümkün değil...
1837’den beri hizmet veren Belem Pastanesi, sadece Lizbon veya Portekiz’de değil; lezzet düşkünleri ve seyahatseverler için dünyaca meşhur bir yer. Çünkü burada mucizevi lezzetteki Belem turtaları üretiliyor! Bu öyle bir turta ki, ünlü gurme dergileri tarafından sık sık ‘ölmeden önce tadılması gereken 20 lezzet’ listelerine alınıyor.

Tarifini beş kişi biliyor!
Öyle ki bir kez tadına bakan bir kez daha yiyebilmek için Lizbon’un yolunu tutuyor! Abartmıyorum, sadece yeniden Belem turtası yeme hayaliyle Lizbon’a gelmiş turistlerle tanıştım ben. “Tarif et biraz, nasıl bir şeymiş bu?” derseniz çıtır çıtır ince milföy hamuruyla yapılmış, kremalı bir turta diyebilirim ancak. Üzerine tarçın dökülerek yeniliyor... Ama “Öğrenip tarifini yaz da biz de deneyelim evde Gülhancığım” derseniz çok üzgünüm yardımcı olamam. Çünkü Belem turtasının gizli tarifini sadece beş kişi biliyor! Pastanenin     sahibi, yöneticisi ve     üç şefi...

belém-destaques-pasteis-de-belem1.jpg
Tarif, hiçbir yerde yazılı şekilde yer almıyor, ezberde tutuluyormuş. Efsaneye göre bu beş kişi asla aynı anda uçağa binmez, aynı restoranda yemek yemezlermiş... Ama sohbet etme imkanı bulduğum pastane müdürü Miguel Clarinha gülüyor ve bunun sadece medya tarafından yapılan ‘Hollywoodvari’ bir benzetme olduğunu söylüyor ve ekliyor:
“Zaten işlerimiz o kadar yoğun ki beşimizin bir araya geldiği zamanlar oldukça nadir.”    

Başka şubesi yok
Portekiz’in dört bir yanında Belem turtasının benzerlerini bulacaksınız, ‘pastel de nata’ adıyla satılıyor. Ancak orijinal pastanenin şubesi yok. Sadece ve sadece Belem’deki yerinde yiyebilirsiniz gerçek Belem turtalarını ve zaten lezzet farkını da hemen anlayacaksınız...
“Peki bu kadar meşhur bir yer neden bir sürü şube açıp daha çok para kazanmıyor?” diye sorarsanız da birinci neden gizli tarifin korunmak istenmesi, ikincisi de pastanenin zaten inanılmaz kazanç sağlaması... Sadece 1.5 euro değerindeki Belem turtalarının satışından elde edilen günlük ortalama gelir 30 bin euro’ymuş, yani Türk parasıyla 84 bin TL! Günde ortalama 20 bin turtanın satılması anlamına geliyor bu. Ama inanılmayacak bir veri     değil, tatlıya, pastaya çok da     düşkün olmayan ben bile tek     oturuşta üç tane yedim!

lisboa-belem-001.jpg

 Pastane sadeliğiyle  ön planda

Pastanenin içi, hiç de rakamların görkemini yansıtmıyor! Pek ahım şahım bir yer sayılmaz ama asla yetersiz de değil... Süsü püsü yok, oldukça sade bir pastane ama kalabalık müşteri gruplarını ağırlamak için koridorlarla birbirine bağlanan birçok odası, hızlı ve temiz servisi, güleryüzlü elemanları var... Geleneksel dokusunu koruma amacı gütmüşler, şekle şemale değil içeriğe ağırlık vermişler, “Bizi biz yapan şey, sunduğumuz lezzet” demişler. Karşılığında tek bir pastaneden ve turtadan sadece muazzam bir servet değil, ulusal bir değer yaratmışlar! Damak zevki diye işte buna derim ben!

Gülhan Şen-GALAKSİ REHBERİ/Milliyet

Tokar Turizm ile Yılbaşında 3 Gece 4 Gün Lizbon Turu 429 €!

por-001.jpeg

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.