1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. MUHABİR YÜZÜNE YUMRUKTA YEDİ!
MUHABİR YÜZÜNE YUMRUKTA YEDİ!

MUHABİR YÜZÜNE YUMRUKTA YEDİ!

"Turan da şiddete maruz kaldı"Mısır'da güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesi esnasında, bir grupla camide mahsur kalan ve gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan AA muhabiri Hiba Zekeriya, yaşadıklarını anlattı.

A+A-

Haber takibi için gittikleri Ramses Meydanı'nda güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesi esnasında sığındıkları Fetih Camisi'nde yaklaşık 20 saat mahsur kaldıktan sonra gözaltına alındıklarını hatırlatan Zekeriya, "Cenazelerin, Kahire'deki bazı camilerden çıktığı sırada kimi gazeteci arkadaşlarım ve sayıları yaklaşık bini bulan darbe karşıtı göstericilerle, kendimizi emniyet güçlerinin desteklediği 'Baltacılar' tarafından Fetih Camisi'nde muhasara altında bulduk. Aramızda farklı kesimlere mensup aktivistler de bulunuyordu" dedi.

Meslek hayatının "en zor 30 saatini" yaşadığını ifade eden Zekeriya, Kahire'deki El-Fetih Camisi'nde 20 saatten fazla mahsur kaldıktan sonra aralarında TRT muhabiri Metin Turan'ın da bulunduğu bazı gazetecilerle gözaltına alınarak, Tora Hapishanesi'ne götürüldüğünü hatırlattı.

"33 kadın ve genç kızın bulunduğu bir grup olarak, Mısır ordu güçleri ve polis tarafından, cami çevresinde bekleyen 'Baltacılar'ın küfür ve hakaretleri arasında dışarı çıkarıldık.Tacizlerden kurtulmak için bizi bekleyen polis aracına doğru koşarak ilerledik" diyen Zekeriya, bu esnada bir "Baltacı"nın kendisine saldırarak, yüzüne yumruk attığını belirtti.

Saldırı nedeniyle kolu ve bacağında morluklar oluştuğunu aktaran Hiba Zekeriya, "Bu vahşiler, gerçekleri çarpıtmadan aktarmak istediğimiz için bizi terörist olarak lanse etmek ve aşağılamak istedi" diye konuştu.

"Turan da şiddete maruz kaldı"

Yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına hakim olamayan Zekeriya, TRT muhabiri Metin Turan'ın da şiddet gördüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Turan, Tora Hapishanesi'nde şiddete maruz kaldı. Özellikle de polis nakil aracına doğru yürürken. Turan, subaylar tarafından darbedildi. İçlerinden biri, 'Turan'a neden buradaki göstericilere katılıyorsun? Git de Taksim Meydanı'ndaki gösterilere katıl' dedi."

Kendisinin gece 8 saat hapishanede tutulduktan sonra serbest kaldığını aktaran Zekeriya, Fetih Camisi'nde mahsur kalan kadınların büyük bir kahramanlık destanı yazdığını da vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Sağlık personeli ve doktorlar, yaralıların pansumanları ile meşgul olurken, gazeteciler, cami içinde yaşananları tüm çıplaklığıyla dışarı aktardı. Öte yandan Aktivistler, erkek tutsakları baltacıların elinen bırakmamak için dışarı çıkıp, canları kurtarmak yerine camide kalmayı tercih etti."

IPI: Turan da salıverilmeli

Gazeteci Metin Turan’ın gözaltında tutulması konusunda Mısır hükümetini kınayarak serbest bırakılması için çağrı yapan ilk küresel meslek örgütü, Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) oldu.

IPI’ın Kıdemli Basın Özgürlüğü Danışmanı Steven M. Ellis, “Mısır’daki durumdan ve Sayın Turan’ın gözaltına alınmasından son derece endişeliyiz. Yetkililere, onu en kısa zamanda salıverme çağrısı yapıyor, tutuklu bulunduğu süre içinde Sayın Turan’ın güvenliğini sağlamanın kendilerinin sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyoruz” dedi.

IPI’ın Türkiye Ulusal Komitesi’ni oluşturan Basın Enstitüsü Derneği de şu bildiriyi yayınladı:

"Mısır güvenlik güçleri, 18 saat kuşatma altında tuttuğu Kahire'deki El Fetih Camisi'ni cumartesi günü zorla boşaltırken TRT Kahire muhabiri Metin Turan ve AA muhabiri Hiba Zekeriye'yi de gözaltına aldı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Hiba Zekeriye sekiz saat gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı, Metin Turan ise hâlâ Tora Cezaevi'nde alıkonuluyor.

Meslektaşımız Hiba Zekeriye'nin 27 kadın ile birlikte serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılarken, onun gibi mesleğini yapmak üzere camide bulunan Metin Turan'ın hapsedilmesini kınıyoruz.

Deneyimli bir gazeteci olan Metin Turan, Mısır'daki darbe sonrası yaşanan olayların odak noktalarından biri haline gelen camide haber yapmaktaydı. TRT ve Hürriyet'te yayınlanan haberleri bunun delilidir.

Mısır'da görevi başında ölen yabancı gazetecileri de anarak tarihin bu kritik aşamasında tüm sorumluluğun Kahire hükümetinde olduğunu vurguluyor ve meslektaşımız Metin Turan'ın derhal salıverilmesi çağrısında bulunuyoruz."

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.