1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. MYANMAR’DA İNSANLIK DRAMI…
MYANMAR’DA İNSANLIK DRAMI…

MYANMAR’DA İNSANLIK DRAMI…

BM: “ARAKAN'DA 140 BİN İNSAN YERİNDEN EDİLDİ”

A+A-

"YERİNDEN EDİLMİŞ ÇOCUKLARIN ÇOĞU BİR YILDIR OKULA GİDEMİYOR"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Adrian Edwards, Myanmar'ın Arakan bölgesinde, olayların başlamasından bugüne kadar 140 bin insanın yerinden edildiğini bildirdi.

Edwards, gazetecilere verdiği brifingde, Myanmar'daki toplumlararası şiddetin geçen yıl 8 Haziran'da başladığını anımsatarak, olayların başlangıcından itibaren bir yıllık süre geçtiğine dikkati çekti.

BMMYK'nın bütün yerinden edilmiş insanların kaydının yapılması için teknik destek sağlayabileceğini Myanmar hükümetine ilettiklerini bildiren Erwards, halihazırda, Arakan'ın başkenti Sitwe şehri yakınlarında geçici barınma yerlerinde yaşayan 13 bin ve Maungdaw şehrinde yaşayan 2 bin 800 Arakanlının yetkililer tarafından resmi olarak yerinden edilmiş olarak kabul edilmediği için sistematik bir yardım alamadıklarını kaydetti.

BMMYK'nın Arakan bölgesindeki yardım faaliyetlerini yürüten temel kuruluş olduğunu ifade eden Edwards, geçen yıl yerinden edilen 140 bin kişiden, 75 binine çeşitli yardım malzemeleri ulaştırdıklarını belirtti.

Yerinden edilen insanların yeterli su, sıhhi temizlik ve sağlık bakımı hizmetlerine ulaşmaları için örgüt olarak diğer yardım kuruluşlarıyla beraber çalıştıklarını vurgulayan Edwards, "Bu, bazı yerlerde çok zor oldu. Yardım çalışanları taciz edildi veya tehdit edildi. Yerinden edilmiş insanların ise temel hizmetlere ulaşmak için hareket etme imkanları yoktu. Yerinden edilmiş çocukların çoğu bir yıldır okula gidemiyor."

Bütün yerinden edilmiş insanların kaydının yapılmasının onların yardım faaliyetlerinden yararlanması için gerekli olduğunu belirten Edwards, "Arakan bölgesindeki insanların, bölgeden kaçmamaları için aktif adımlar atılmalı" dedi.

Son bir yılda çoğunluğu Arakanlı olmak üzere yaklaşık 27 bin insanın çok tehlikeli bir şekilde Bengal Körfezi'nden ülkeyi terk ettiklerini, bu sırada pek çok insanın öldüğünü anlatan Edwards, BMMYK'nın bölgedeki başka ülkelerden, kendilerine sığınan ve uluslararası koruma ihtiyacında olan insanlara kapılarını açık tutmalarını istediğini bildirdi.

Myanmar hükümetinden bu kaçışa neden olan sorunun çözümü için acil önlem alması talebinde bulunduklarını da ifade eden Edwards, "Arakanlıların yasal statülerini düzenlemek için daha fazla adım atılmalı, vatandaşlığa hakkı bulunanların gerekli prosedürlere ulaşması sağlanmalı ve Arakan bölgesinde gelişme teşvik edilmeli" dedi.

Edwards, yıl sonuna kadar yapmayı planladıkları yardımlar için 80 milyon ABD dolarına ihtiyaç duyduklarını, bunun şu ana kadar yüzde 18'inin sağlanabildiğini söyledi.

 

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.