1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. NESİRKY: "KISMİ İNCELEMEYİ KESİNLİKLE KABUL ETMEYECEK"
NESİRKY: "KISMİ İNCELEMEYİ KESİNLİKLE KABUL ETMEYECEK"

NESİRKY: "KISMİ İNCELEMEYİ KESİNLİKLE KABUL ETMEYECEK"

Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarının araştırılmasına ilişkin BM ile Suriye arasındaki anlaşmazlık devam ediyor.

A+A-

İDDİALARIN ARAŞTIRILMASINA İLİŞKİN BM İLE SURİYE ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIK SÜRÜYOR

BM GENEL SEKRETER SÖZCÜSÜ NESİRKY: "GENEL SEKRETER, KISMİ İNCELEMEYİ KESİNLİKLE KABUL ETMEYECEK"

Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarının araştırılmasına ilişkin BM ile Suriye arasındaki anlaşmazlık devam ediyor.

Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında, BM'den öncelikle Halep'te Han El-Assal bölgesindeki iddiaların araştırılmasını istediklerini söyledi.

Suriye'de ya da başka bir yerde kimyasal silah kullanımının hoşgörülemeyeceğini belirten Caferi, Humus'taki iddialara ilişkin bulguların kendilerine sunulmasını "inandırıcı bulmaları halinde" burada da inceleme yapılmasını değerlendirebileceklerini kaydederek, "Ancak öncelikle Han El-Assal'daki iddialar bir araştırılsın, sonra diğerleri için karar veririz" dedi.

İddiaları gündeme getiren ülkelerle aralarında güven sorunu olduğunu dile getiren Caferi, bu ülkelerin geçmişte kitle imha silahı kullanmalarına rağmen bunun hesabını hala vermediklerini savundu.

Bu ülkelerden alacakları herhangi bir ders bulunmadığını dile getiren Caferi, "Suriye tuzağa düşmeyecek" diye konuştu.

"KISMİ İNCELEME KABUL EDİLMEYECEK"

BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky de basın brifinginde, BM Genel Sekreteri Ban'ın, mart ayında iddiaların araştırılması için heyet oluşturduğunu ancak bugüne kadar Suriye ile araştırma konusunda anlaşma sağlanamadığını söyledi.

Suriye hükümetinden dün konuya ilişkin mektup aldıklarını aktaran Nesirky, Suriye'nin sadece Han El-Assal'daki iddianın araştırılmasına dair tutumunu koruduğunu vurguladı.

Genel Sekreter Ban'ın, Humus'taki iddiaların da incelenmesini istediğini hatırlatan Nesirky, "Şu anda Suriye hükümetinin, İngiltere ve Fransa'nın BM gündemine taşıdığı iddialar var. Ban, bu iddiaların üçünü de ciddiye alıyor. Genel Sekreter, kısmi incelemeyi kesinlikle kabul etmeyecek" ifadesini kulandı.

Nesirky, bir soru üzerine, Katar tarafından BM'ye herhangi bir iddiaya ilişkin resmi başvuru yapılmadığını da kaydetti.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.