1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. O DEVLET İÇİN TARİHİ OYLAMA...
O DEVLET İÇİN TARİHİ OYLAMA...

O DEVLET İÇİN TARİHİ OYLAMA...

O DEVLET İÇİN TARİHİ OYLAMA...

A+A-

İngiliz milletvekilleri Pazartesi günü İngiltere hükümetinin Filistin’i bağımsız bir devlet olarak tanımasını sağlamak adına tarihi bir oylamaya katılacak.

İşçi Partili milletvekili Grahame Morris, öğlen saatlerinde “Avam Kamarası İngiltere Hükümeti’nin İsrail’in yanı sıra Filistin’i de bir devlet olarak tanıması gerektiğini düşünüyor” beyanını milletvekillerinin onayına açacak.

Oylamada elde edilen sonuç hükümet politikalarını fiilen etkilemeyecek, ancak Avam Kamarası’nın “Filistin Tanınmalı” kararı alması durumunda hem Başbakan David Cameron hem de diğer AB ülkeleri üzerinde önemli bir  baskı oluşacak.

Şu anda İngiltere hükümetinin Filistin ile ilgili resmi politikası “ Hükümetin uygun gördüğü bir zamanda Filistin’i devlet olarak tanıma hakkını saklı tuttuğu” yönünde.

OYLAMA İŞÇİ PARTİSİNİ BÖLEBİLİR
Tarihi oylamanın anamuhalefetteki İşçi Partisi’nde bölünmelere yol açacağı hatta bazı gölge bakanların istifa etmesine neden olabileceği konuşuluyor. İngiliz basını Parti’nin önde gelen bazı isimlerinin İsrail’e zarar verecek hiç bir oylamaya destek vermek istemediğini, bu nedenle de parti başkanı Ed Milliband’ın “Milletvekillerine oylamaya katılmama hakkı tanıdığını” yazdı.

İşçi Partisi, isteyen milletvekillerinin oylamaya katılmamayı tercih edebileceğini, ancak katılan tüm vekillerin “Evet” oyu vermesini beklediklerini açıkladı.

Muhafazakar Parti ve Liberal Demokrat Parti milletvekillerinin diledikleri gibi oy kulanmakta özgür olacağı, özellikle Liberal Demokrat Partililerin önemli bir kısmının “Filistin’in tanınmasını istediği” de belirtildi.

Tartışma yaratan oylamaya Muhafazakar Parti’den de destek geldi. İki ay önce İngiltere’nin Filistin politikasını onaylamadığı için bakanlık görevinden istifa eden Muhafazakar Partili Barones Sayeeda Hussain Warsi konu ile ilgili yayınladığı basın açıklamasında “Pazarlık süreci devam etmiyor. Şov bitti. Bir şekilde pazarlıkların yeniden başlamasını sağlamalıyız. Bunu yapmanın yöntemlerinden biri de Filistin’i tanımak” dedi.

DİĞER AB ÜLKELERİ DE FİLİSTİN’İ TANIMA HAZIRLIĞINDA
İngiltere Parlamentosu’ndaki Filistin oylaması İsveç’in “Yakında Filistin’I bağımsız bir devlet olarak tanımayı planladığını” açıklamasından sadece bir hafta sonra gerçekleşiyor. İsveç hükümeti bu sözünü tutarsa Filistin’i resmen tanıyan ilk uzun vadeli AB üyesi olacak.

Geçen hafta Fransa hükümeti de “Gelecekte bir gün Filistin’in bağımsız bir devlet olarak tanınmasının pozitif bir adım olacağını” söyledi.

Şu anda Dünya’daki 100’den fazla ülke hali hazırda Filistin’i bir devlet olarak tanıyor.

İsrail bu tip oylamaların “barış sürecine zarar verdiğini” ve “zamansız olduğunu” iddia ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.