1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. RUHANİ YENİ HÜKÜMET İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI
RUHANİ YENİ HÜKÜMET İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

RUHANİ YENİ HÜKÜMET İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

İRAN'DA RUHANİ'NİN CUMHURBAŞKANI SEÇİLMESİ

A+A-

RUHANİ'NİN KABİNESİNDE YER ALACAK İSİMLERİN BELİRLENMESİ İÇİN 3 AYRI KOMİSYON KURULDU

İran'da geçen cuma günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Hasan Ruhani, hükümet kurma çalışmalarına başladı.

Mevcut cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'dan görevi ağustos ayı başında alacak olan Ruhani'nin, listesinde hangi isimlere yer vereceği şimdiden merak konusu oldu. İran medyasında farklı isimler zikredilse de konu hakkında henüz resmi açıklama yapılmadı.

Ruhani, cumhurbaşkanı seçildikten sonra düzenlediği ilk basın toplantısında, kuracağı kabine için hem reformcular hem de muhafazakarlardan, alanında uzman, deneyimli kişileri davet edeceğini söylemişti.

Cumhurbaşkanlığı için yarışan diğer tüm adayların da programlarını ve kabine için önerilerini kendisiyle paylaşmalarını isteyen Ruhani, listenin sadece reformculardan oluşmayacağı mesajını verdi.

Kabine için şimdiye kadar davet edildiği resmen dile getirilen tek isim ise cumhurbaşkanlığı adaylığından Ruhani lehine çekilen reformcu Muhammed Rıza Arif oldu. Ruhani, Arif'in yeni hükümette yer alıp almayacağına kendisinin karar vereceğini söyledi.

RAKİPLERİNDEN RUHANİ'YE ZİYARET

Öte yandan, cumhurbaşkanlığı seçiminin diğer adaylarından Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, nükleer başmüzakereci Said Celili, bağımsız muhafazakar Muhsin Rızai ve eski dışişleri balanı Ali Ekber Velayeti'nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Ruhani'yi ziyaret etmesi İran basınında, yeni hükümet için olası işibirliğinin işareti olarak yorumlandı.

Ruhani'nin danışmanı Teymur Ali Askeri de çalışmalarına başlandığını ancak henüz araştırma aşamasında olduklarını belirtti. Askeri, kültür, ekonomi ve siyasi alanlarda uzman ve tecrübeli kişilerin belirlenmesi için 3 ayrı komisyon kurduklarını açıkladı. Askeri, oluşturacakları bakanlar kurulu için meclisle ortak çalışma yürüteceklerini de belirtti.

Ağustos ayının ilk haftasında yemin ederek cumhurbaşkanlığı görevini resmen teslim alacak olan Ruhani'nin, bu tarihten sonra iki hafta içerisinde kabinesini meclise sunması gerekiyor.

Anayasaya göre, kabineye seçilen tüm bakanların meclisten ayrı ayrı güvenoyu alması gerekiyor.

 

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.