1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Şok iddia! Bu kadın yeti mi?
Şok iddia! Bu kadın yeti mi?

Şok iddia! Bu kadın yeti mi?

Şok iddia! Bu kadın yeti mi?

A+A-

İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nden ünlü genetikçi Bryan Sykes, 19. Yüzyılda Rusya’da yaşamış olan “Maymun kadın” lakaplı bir kadının “Yeti” efsanesinin kaynağı olabileceğini iddia etti.

Emeritus Profesör Sykes, Gürcistan- Rusya sınırında yaşamış olan kadının Batı- Afrika kökenli bir DNA türü taşıdığını ve bu genetik kodun Homo Sapiens’in bir alt türüne ait olabileceğini söyledi.
 
Teorisini The Nature of the Beast isimli yeni kitabında açıklayan Sykes, 19. Yüzyılın ortalarında Abazya’da bir toprak ağasının Zana isminde 198 cm boyunda ve tüm vücudu kıllarla kaplı kadın bir köle ele geçirdiğini söyledi. Profesör Zana’nın hayatı boyunca bölgede yaşayan erkeklerden dört çocuk doğurduğunu ve onun soyundan gelen bazı kişilerin halen burada yaşamını sürdürdüğünü de söyledi.
 
Sykey konu ile ilgili İngiliz Times gazetesine yaptığı açıklamada bu kişiler üzerinde yaptığı DNA testleri sonucunda Zana’nın %100 Afrikalı olduğunu tespit ettiğini, ancak “Kadının fiziksel ya da genetik açıdan modern Afrikalı gruolardan hiç birine mensup olmadığını gördüğünü” söyledi.
 

28665864.jpg
OSMANLI’DAN KAÇMIŞ BİR KÖLE OLABİLİR Mİ?
 
Sykes, geçmişte Zana’nın Osmanlı İmparatorluğu’ndan kaçmayı başarmış Afrikalı bir köle olabileceğinin iddia edildiğini, ancak kadının “Eşine rastlanmamış DNA’sının bu teoriyi çürüttüğünü” söyledi.
 
Profesör, bu konudaki hipotezinin Zana’nın atalarının 100 bin yıl kadar önce Afrika’dan Kafkasya’ya gelip burada oldukça izole bir hayat sürmüş olduğu yönünde olduğunu belirtti.
 
Bulguları ile ilgili olarak İngiliz Times gazetesine konuşan Sykes, kitabı hazırladıktan sonra konu ile ilgili yeni bulgulara ulaştığın ve bu bulguları önümüzdeki günlerde çeşitli akademik dergilerde yayınlayacağını açıkladı.
 
 İDDİLAR BİLİM ÇEVRELERİNDE ŞÜPHE İLE KARŞILANDI
 
Daha önce de Yeti’nin daha önce keşfedilmemiş bir ayı türüne ait olduğuna dair bir makale yayınlayan Sykes’in iddiaları bilim çevrelerinde şüphe ile karşılandı.
 
Geçtiğimiz aylarda Sykes, Yeti’ye ait olduğu iddia edilen tüyleri DNA testinden geçirdiğini ve  hayvanın kutup ayısı ile boz ayının bir kırması olduğu sonucuna vardığını açıklamış ancak genetikçiler bu iddilara dair ciddi bir kanıt bulunmadığını söylemişti.
 
 Sykes geçmişte Channel 4’un popüler belgeseli “Kocaayak Dosyaları”nın sunuculuğunu yapmıştı.

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.