1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'SURİYE MUHALEFETİNE SİLAH TESLİMATI YAPILMASI ULUSLARARASI KURALLARA AYKIRI'
'SURİYE MUHALEFETİNE SİLAH TESLİMATI YAPILMASI ULUSLARARASI KURALLARA AYKIRI'

'SURİYE MUHALEFETİNE SİLAH TESLİMATI YAPILMASI ULUSLARARASI KURALLARA AYKIRI'

AB'NİN SURİYELİ MUHALİFLERE SİLAH AMBARGOSUNU KALDIRMASI

A+A-

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI LAVROV: "SURİYE MUHALEFETİNE SİLAH TESLİMATI YAPILMASI ULUSLARARASI KURALLARA AYKIRI"

"BU, GAYRİMEŞRU BİR KARARDIR"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, uluslararası kurallar gereği devleti temsil etmeyen gruplara silah teslimatı yapmanın yasak olduğunu ifade ederek, AB'nin Suriyeli muhaliflere silah ambargosunu kaldırma kararını "gayrimeşru" olarak nitelendirdi.

Lavrov, ABD ve Fransa dışişleri bakanlarıyla gerçekleştirdiği üçlü zirvenin ardından Rus basınının sorularını yanıtladı.

Sergey Lavrov, AB'nin aldığı kararın, Suriyeli muhaliflere silah satışını engelleyen ambargonun kaldırılması anlamına geldiğini belirterek, "Uluslararası kurallar gereği devletler harici gruplara silah sevkiyatı yapmak yasaktır" ifadesini kullandı.

Geçtiğimiz nisan ayında imzalanan Birleşmiş Milletler Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması'na atıfta bulunan Lavrov, "silah teslimatının sadece devletlere yapılabileceğini, bu çerçevede Suriyeli muhaliflere hangi kurala dayanarak silah verilebileceğini bilmediğini" söyledi.

Lavrov, AB'nin ambargo kararını kaldırmasına rağmen, 1 Ağustos'a kadar herhangi bir teslimat yapılmayacağı konusunda sözlü anlaşmaya varıldığını ve bu konunun o tarihte bir kez daha gündeme geleceğini hatırlatarak, "Tekrar ediyorum; Bu, gayrimeşru bir karardır. Devlet harici gruplara silah sevkiyatı yapmayı ya da yapmamayı resmi düzeyde konuşmak, tüm uluslararası hukuk kurallarıyla çelişir. Silah teslimatı yaparak da bir ülkenin iç işlerine mühahele etmektir. Bu prensip de BM Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması'nda yer alıyor" değerlendirmesini yaptı.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.