1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. SURİYE'DE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ VE SAVAŞ SUÇLARI
SURİYE'DE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ VE SAVAŞ SUÇLARI

SURİYE'DE İNSAN HAKLARI İHLALLERİ VE SAVAŞ SUÇLARI

BM ULUSLARARASI SURİYE SORUŞTURMA KOMİSYONU BAŞKANI PİNHEİRO: "SURİYE'DE ÇOK SAYIDA KIRMIZI ÇİZGİ ZATEN GEÇİLMİŞ DURUMDA"

A+A-

BM Uluslararası Suriye Soruşturma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, Suriye'de çok sayıda kırmızı çizginin hali hazırda geçilmiş olduğunu bildirdi.

Pinheiro, BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye'deki son duruma ve Komisyon'un bulgularına ilişkin verdiği brifingin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Uluslararası toplumun Suriye'deki çatışmaları sonlandıramamasının bedeli olarak bu savaşta insanlığın yara aldığını belirten Pinheiro, "taraflara silah sağlamanın çatışmanın sonlanmasına katkı sağlayacağı" inancının bir yanılgı olduğunu kaydetti.

Güvenlik Konseyi'nin bu trajedinin sonlanması için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini umduklarını dile getiren Pinheiro, "Suriye'de çok sayıda kırmızı çizgi zaten geçilmiş durumda" dedi.

Suriye'de savaş suçu işlendiğinin kabulu için kimyasal silah kullanıldığının tespitine gerek olmadığını ifade eden Pinheiro, "Ülkede zaten çok sayıda insanlığa karşı suç, insan hakları ihlalleri, savaş suçları işlenmiş durumda. Bu suçlar uluslararası toplum ve Güvenlik Konseyi'nin harekete geçerek ateşkesi sağlamaları ve çatışmalara son vermeleri için önemli gerekçeler" diye konuştu.

Pinheiro, ABD'nin Suriye rejimi tarafından ülkede kimyasal silah kullandığına ilişkin açıklamalarının sorulması üzerine, kimyasal silahın nerede kim tarafından nasıl kullanıldığına yönelik hüküm vermek için delillerin toplanma zincirinin kendileri için önemli olduğunu kaydederek, "BM heyetinin Suriye'ye girmesine izin verilmiyor. Bu nedenle kimyasal madde ya da silahı kimlerin kullandığına, nerede ne zaman kullanıldığına, nereden temin edildiğine ilişkin bir şey söyleyemiyoruz" dedi.

Suriye'deki sorunun tek çözümünün Cenevre Konferansı'ndan geçtiğini belirten Pinheiro, silah temin edilen tarafların insanlığa karşı suç ve savaş suçu işleyebilecekleri uyarısında bulundu.

 

TAK

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.