1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. TARİHİ ANLAŞMA!
TARİHİ ANLAŞMA!

TARİHİ ANLAŞMA!

Ukrayna seçime gidiyor

A+A-

Son üç günde yaklaşık 100 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan çatışmalara sahne olan Ukrayna'da, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile muhalif liderler masaya oturdu.

Haftalardır hükümet karşıtı gösteriler ve kanlı çatışmalara sahne olan Ukrayna'da, Yanukoviç erken seçime gidileceğini ve devlet başkanının yetkilerini kısıtlayan 2004 Anayasası'na geri dönüleceğini açıkladı. Muhalefet Yanukoviç'in açıkladığı yol haritasını iki şartla kabul etti.

Muhalefet lideri Oleg Tyagnibok, Yanukoviç'le varılan anlaşmayı "bir sonraki hükümette içişleri bakanının yer almaması ve başsavcının değişmesi şartıyla" kabul ettiklerini söyledi.

Kiev'deki başkanlık sarayında bir araya gelen Yanukoviç ile muhalefet liderleri Tiyagnibok, Arseniy Yatsenyuk ve Vitaliy Kliçko TSİ 16.00 sularında tarihi anlaşmaya imza attı.

Anlaşmanın en önemli iki maddesi önümüzdeki Eylül ayına kadar şu anki Ukrayna anayasasının 2004 modeline geri döndürülmesiyle, Aralık'ta da erken genel seçimlerin yapılmasını içeriyor. Bu sürecin tamamlanmasına kadar geçici hükümet kurulması da öngörülüyor.

Varılan anlaşmaların yerine getirilmesi ise Ukrayna’daki ilgili tarafların yanı sıra AB ve Rusya tarafından denetlenecek.

"İSTİFA ETMEDEN MEYDANI BOŞALTMAYIZ"
Anlaşmaya rağmen, Maidan'daki aşırı sağcı gruplar Yanukoviç'in istifasında ısrarcı. Meydandaki kürsüde "yetmez" ve "hayır" minvalinde konuşmalar olurken, muhalifler genel olarak açıklanan takvimi çok geç buldu. Meydanda Yanukoviç istifa etmeden meydanın boşaltılmaması eğilimi ağır basıyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.