1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. UKRAYNA, RUSYA İLE İLİŞKİLERİNİ MASAYA YATIRDI
UKRAYNA, RUSYA İLE İLİŞKİLERİNİ MASAYA YATIRDI

UKRAYNA, RUSYA İLE İLİŞKİLERİNİ MASAYA YATIRDI

Ukrayna'nın göreceği zararın hesaplanmasını kararlaştırdı;

A+A-

Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu (MGSK), Rusya ile vize uygulamasının başlatılması, ülkede ABD ve İngiltere silahlı kuvvetleriyle ortak askeri tatbikat yapılması ve Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasından Ukrayna'nın göreceği zararın hesaplanmasını kararlaştırdı.

MGSK Sekreteri Andrey Parubiy, ülkedeki durum, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasının doğuracağı sonuçlar ve Rusya ile ilişkiler meselelerinin ele alındığı MGSK toplantısının ardından yaptığı açıklamada, MGSK'nın Rusya ile vize uygulamasının başlatılması konusunda karar aldığını kaydederken, Dışişleri Bakanlığı'nı Rusya ile vize uygulamasına geçilmesi sürecinin başlatılması konusunda görevlendirdiğini belirtti.

Parubiy, ayrıca ülkesinin ABD ve İngiltere ile kendi topraklarında askeri tatbikat düzenlemeyi planladığını ifade ederek, Ukrayna'nın güvenliğinin garantörleri olan partner ülkeler ve Ukrayna ordusu tarafından ortak askeri eğitim tatbikatlarının yapılmasına ilişkin plan ve ilgili ülkelere de bununla ilgili gönderilecek bildirilerin hazırlandığını, şu anda ortak askeri tatbikatın teknik detaylarının gözden geçirildiğini ifade etti.

Parubiy, MGSK'nın, Bakanlar Kurulunu, Kırım topraklarının askerden arındırılmış bölge olarak belirlenmesi ve Rus askerlerinin en kısa zamanda Kırım topraklarını terk etmesine yönelik gereken tedbirleri alma konusunda BM'ye en kısa zamanda teklifte bulunmakla görevlendirdiğini dile getirerek, Bakanlar Kurulunun ayrıca işgal edilen Kırım topraklarından çıkarak Ukrayna'nın diğer bölgelerine konuşlandırılacak askeri birliklere gereken koşulların sağlanması konusunda görevlendirildiğini vurguladı.

Parubiy, ayrıca Kırım'dan ayrılmak isteyen vatandaşlarının yerleştirilmesi konusunda da gereken tedbirleri almakla görevlendirildiğini, bu çerçevede şu anda 25 bin kişi için gereken yerlerin hazırlandığını belirtti. MGSK'nın Ukrayna'nın Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyeliğinden çıkmasına ilişkin prosedürü başlatmaya karar verdiğini kaydeden Parubiy, ülkenin BDT Dönem Başkanlığını bırakmasının yanı sıra BDT üyeliğinden çıkmaya yönelik sürecin de başlatılması konusunda karar aldığını ifade etti.

Parubiy, Rusya-Ukrayna ilişkilerinin, Rus tarafının suçuyla askeri çatışmaya dönüşmeye başladığını kaydederek, Rusya'nın, Ukrayna topraklarını işgal etmek, ülkede siyasi istikrarsızlık yaratmak ve mayıs ayında yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin iptal edilmesini sağlamak gibi planlarının olduğunu dile getirdi. Parubiy, MGSK'nın olası terör ve saldırı tehlikesini önlemek amacıyla nükleer santralleri ve diğer stratejik tesislerin korunmasının sıkılaştırılması konusunda karar aldığını hatırlatarak, ayrıca yabancı ülkelerin istihbarat birimlerinin ülkedeki bozguncu ve istihbarat toplama gibi girişimlerinin gün ışığına çıkarılmasına ilişkin gereken tedbirlerin alınmasını da karara bağladığını bildirdi.

Ukrayna Adliye Bakanı Pavel Petrenko da MGSK toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, MGSK'nın Bakanlar Kurulu ve Adliye Bakanlığı'nı, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasından dolayı Ukrayna'nın gördüğü zararın hesaplanması konusunda görevlendirdiğini anlatarak, bu zararın hesaplanmasında, Kırım'da bulunan devlet ve kamu mülklerinin değerleri ile doğal kaynakların da dikkate alınacağını belirtti.

KIRIM'DA REHİN ALINAN UKRAYNA ASKERLERİ

Devlet Başkanlığı Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamaya göre, Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, Kırım'da rehin alınan ve aralarında Ukrayna Deniz Donanması Komutanı Amiral Sergey Gayduk'un da bulunduğu Ukrayna askerler ile tutuklanan sivillerin acilen serbest bırakılmasını ve Ukraynalılara karşı provokasyon eylemlerini durdurmasını talep ederken, aksi halde, teknik ve teknolojik karakterdeki tedbirler de dahil gereken tedbirlerin alınacağını ifade etti.

Bu arada, Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, yayımladığı kararname ile Başbakan Arseniy Yatsenyuk'u, ülkesinin Avrupa Birliği ile Partnerlik Anlaşması'nın siyasi kısmını imzalama konusunda görevlendirdi.

Başbakan Yatsenyuk, daha önce yaptığı açıklamada, Ukrayna ile AB arasındaki Partnerlik Anlaşması'nın siyasi kısmının 21 Mart'ta imzalanacağını belirterek, anlaşmanın ekonomik kısmının ise taraflar arasında yapılacak istişarelerin ardından imzalanacağını dile getirmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.